Minder fusies en overnames, wel meer succesvolle deals

Het aantal fusies en overnames is in het vierde kwartaal van 2016 sterk gedaald. Vonden er in het vierde kwartaal van 2015 wereldwijd nog 307 deals plaats, de kwartaal gaat het om een aantal van 201.

Dat blijkt uit de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van adviesbureau Willis Towers Watson (WTW) in samenwerking met Cass Business School.  De verwachting is wel dat in de laatste weken van het jaar nog zo’n 40 deals worden gesloten.

De deals die werden gesloten waren wel succesvol. Ze lieten een outperformance op de index zien van 0,4 procentpunten. Bij overnemende partijen ging het zelfs om 5,4 procentpunten, blijkt uit het onderzoek.

Verantwoordelijk voor de daling zijn vooral Noord-Amerika en Europa. Volgens Gabe Langerak, M&A Leader West-Europa, van Willis Towers Watson zorgde de economische onzekerheid voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen en na Brexit ervoor dat bedrijven een afwachtende houding aan hebben genomen. Ook is er sprake van complexere transacties, omdat het vaker gaat over grensoverschrijdende en qua omvang grotere deals. Langerak: “Die zorgen ervoor dat integratie langer duurt en markten er langer over doen om een deal te omarmen.”

Europa achterop
De meeste overnames vinden in Noord-Amerika plaats. Hier ging het om 84 deals. De marktperformance lag 4,0 hier procentpunten hoger dan de regionale index. Europa presteerde veel slechter. Hier ging het om een score van -4,3 procentpunten ten opzichte van de regionale index. Dit cijfer lag vorig kwartaal nog op 11,6 procentpunten. Langerak wijst hier opnieuw naar de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen als mogelijke oorzaak van het mindere volume en de mindere prestaties: “Verrassing en onzekerheid kunnen ervoor hebben gezorgd dat bedrijven terughoudend zijn geweest met het doen van deals. Toch laat het aantal deals in Noord-Amerika zien dat het vertrouwen in fusies en overnames is toegenomen na de verkiezingen, zeker met goed presterende aandelenmarkten.” 

“Fusies en overnames mainstream”
Uit het onderzoek blijkt verder dat in vrijwel alle sectoren betere prestaties te zien zijn op het gebied van fusies en overnames. Volgens Langerak duidt dit erop da het meer gangbaar zijn geworden en dat de dominantie van de farma-sector op dit punt voorbij is: “Fusies en overnames zijn meer mainstream geworden als mogelijkheid voor groei en laten een hoger rendement zien dan andere groeistrategieën.”

Gerelateerde artikelen