MC Groep neemt IJsselmeerziekenhuizen over

De MC Groep van zorgondernemer Loek Winter neemt de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord over. Dat maakte minister Klink van Volksgezondheid gisteren bekend.

Het ministerie van Volksgezondheid, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad geven de ziekenhuizen daarnaast een financiële injectie van in elk geval acht miljoen euro. Daarvan neemt minister Ab Klink vier miljoen voor zijn rekening. Volgens Klink biedt de overname de meeste garantie op goede zorg in de regio.

De gemeente Noordoostpolder wil geen geld beschikbaar stellen voor de doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen. De gemeenteraad stemde gisteravond unaniem tegen het collegevoorstel om daar een bijdrage aan te leveren .
 
De MC Groep is van plan zowel in Lelystad als Emmeloord een ziekenhuis te handhaven. Een onafhankelijk adviseur wilde de vestiging in Emmeloord omvormen tot een polikliniek. De nieuwe eigenaar zal de contracten met medisch specialisten die niet voldoen aan de eisen opzeggen. Verder gaan de instellingen samenwerken met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

 

Verscherpt toezicht
De zorg van de IJsselmeerziekenhuizen zal onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg staan. Dat geldt ook voor de boekhouding. De onderhandelingen namen donderdag een beslissende wending. Achmea keerde terug aan tafel nadat de zorgverzekeraar was opgestapt omdat zij een investering van 16,5 miljoen euro te hoog vond. De ziekenhuizen kampten met een tekort van 25 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen