Leadership in Finance: bent u erbij?

LIF 2019: zeshonderd aanmeldingen, elf sprekers, zes round tables, twee awards. Komt u?

Door Bouko de Groot

De Leadership in Finance Summit is er weer. Met meer dan 600 aanmeldingen, de grootste ooit. De winnaar van de Leadership in Finance Award wordt er bekend gemaakt: wie van deze drie genomineerden zal het zijn?

 • Marjanne van Ittersum, Financieel Directeur Hoofdrailnet NS
  “Ook dat is goed leiderschap, dat je je opvolgers klaar hebt staan.”
   
 • Roelant Lyppens, VP Finance VodafoneZiggo
  “Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat de klant goed bediend wordt, de facturen eruitgaan en er betaald wordt.”
   
 • Hendrik Jan Roel, CFO Albert Heijn
  “Niet alleen denken aan de grote veranderingen, maar ze ook daadwerkelijk uitvoeren.”

Verder mag de winnaar van de Young Controller of the Year Award het podium betreden. Uiteraard blijft het niet bij die twee awards. Een  gemêleerd gezelschap van elf sprekers praat u helemaal bij. Om er een aantal te noemen: geoloog Salomon Kroonenberg, CEO en Zakenvrouw van het Jaar in 2016 Vivienne van Eijkelenborg, hoogleraar organisatiekunde Matthieu Weggeman, psycholoog Martin Apello, chirurg en hoogleraar robotica Ivo Broeders en chefkok Ron Blaauw.

Daarnaast zijn er zes round tables om zelf in discussie te gaan. Over waarom we maandafsluitingen doen bijvoorbeeld, over de digitale transformatie, over de zin en onzin van loopbaancoaching, enzovoort.

Finance of IT?

Vooruitlopend op deze summit heeft FM wat vragen gesteld over de trends en ontwikkelingen in ons vakgebied. De uitkomst was toch best verrassend: meer dan de helft van alle antwoorden ging over AI, automatisering, big data, digitalisering, RPA en robotics.

Aan welke trends en ontwikkelingen besteedt u nu al veel aandacht?
Meer dan de helft antwoordde big data/data analyse en digitalisering, elk goed voor een kwart van de reacties. Eén zei hier zich nu al voor te bereiden op de economische terugval.

Aan welke trends en ontwikkelingen bent u niet toegekomen, terwijl u dat zou willen?
AI en robotics voeren deze lijst aan, elk goed voor een kwart. Nieuwe productontwikkelingen werd slechts één keer genoemd.

Welke trends en ontwikkelingen laat u bewust aan u voorbij gaan?
Hier gaf de helft aan blockchain bewust voorbij te laten gaan. Wellicht moeten die nog eens lezen hoe en waarom het eigenlijk wel zou moeten. Eén enkeling zei niet om te kijken naar IFRS.

Wat zijn volgens u de meest gehypte trends en ontwikkelingen en waarom?
Dit gaf dezelfde reactie als de vorige vraag: de helft laat blockchain voor wat het is. Eén reactie vond privacy de meest gehypte trend: “de AVG leidt tot soms belachelijke situaties.”

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen