KPMG Luxemburg: inhoud boven vorm?

Om belastingontwijking via artificiële constructies te ontmoedigen hebben nationale en supranationale overheden de afgelopen tijd allerlei initiatieven ontplooid. Daarmee krijgt inhoud, 'substance' inmiddels steeds meer nadruk en worden 'voor-de-vorm' belastingconstructies steeds lastiger te realiseren. Al lijkt KPMG Luxemburg dat anders te zien.

Om miljoenen aan belasting te besparen WAS het genoeg om: 
1. Een dochterbedrijf in Luxemburg op te richten, met een paar Luxemburgers in de RvB. Het dagelijks management kon je uitbesteden.
2. Een paar dochterbedrijven op te richten, bijvoorbeeld in Gibraltar, Cyprus, Hongkong, de Britse Maagdeneilanden, Curaçao of Ierland. Je verzond de nodige rekeningen heen en weer, creëerde wat deelnemingen, leende her en der onderling.
3. Vervolgens een professionele belastingadviseur in te huren, liefst met een Luxemburgse vestiging. 
4. Een deal met de Luxemburgse overheid te sluiten, per adres het Bureau d’Impositions Sociétés 6, Luxembourg.
5. En dan de belastingdienst hier en/of elders te vertellen dat je alle belastingen al in Luxemburg had betaald.
Nogmaals, WAS het genoeg. Om belastingontwijking via artificiële constructies te ontmoedigen hebben nationale en supranationale overheden de afgelopen tijd allerlei initiatieven ontplooid. Denk aan de aanbevelingen van de OESO met betrekking tot transparantie en ‘substantie’, de regelgeving rond transfer pricing  en andere acties in het kader van het BEPS-programma (base erosion and profit shifting). Daarmee krijgt inhoud, ‘substance’ inmiddels steeds meer nadruk en worden ‘voor-de-vorm’ belastingconstructies steeds lastiger te realiseren. 
Het is dan ook goed, dat KPMG Luxemburg haar (prospect)klanten zo tegen Kerst heeft verblijd met een heldere infographic in haar ‘Substance Memo’, waarin precies te zien is hoe u vandaag de dag echte substantie kunt geven aan claims dat u toch terecht alleen in Luxemburg belasting hoeft te betalen. 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen