KPI’s die niet werken #5 – Vol = Vol?

In deze rubriek deelt performance management-expert Peter Geelen voorbeelden van veelvoorkomende KPI's die niet werken en wat organisaties kunnen doen om ze wél te laten werken.

Lees ook:
Vol = Vol
Het instroomproces bij onderwijsinstellingen is een zeer cruciaal proces. Zonder instroom geen leerlingen en zonder leerlingen geen bekostiging (=geld van de overheid). Je zou dus zeggen dat er een gestroomlijnd instroomproces is, waarbij iedere persoon die interesse toont in de opleiding met open armen wordt ontvangen en, nadat goed is gekeken welke opleiding het beste bij deze persoon past, ook direct geplaatst. 
Zeker bij onderwijsinstellingen is dit goed mogelijk, omdat ze vaak het hele scala aan opleidingen bieden. En toch werkt het niet overal zo. Zodra kandidaten interesse tonen in een opleiding, worden een aantal stappen doorlopen. Eén van die stappen is een intakegesprek met een docent. Een docent die vanuit een totaal ander vertrekpunt (mentale KPI) dit gesprek aangaat. Hij heeft er inmiddels al 25 in de klas en nu staan er al 10 intakegesprekken gepland en het is pas april. Vanuit het lesgeven is voor hem 25 de max en hi of zij is er totaal niet bij gebaat om even een klas van 30 tot 35 leerlingen te creëren. Het gevolg is dat de instroom stokt en er drie verliezers zijn: de leerling, de onderwijsinstelling en een nieuwe docent die een leuke baan had kunnen hebben. 
Hoe dan wel:
– Zorg dat KPI’s op de totale keten staan en maak ook de docenten mede-eigenaar van een succesvol instroomproces.
Voorkom eiland-denken met KPI’s die wél werken
Organisaties kunnen nog beter presteren en kritische prestatie indicatoren (KPI’s) kunnen daarbij helpen. Helaas doen deze KPI’s zelden wat ze beloven. Verkeerd toegepaste KPI’s leiden dikwijls tot eiland-denken met soms grote gevolgen voor de klant en de organisatie zelf. Uw klanten delen deze slechte en goede ervaringen. Op Internet gaat dit als een lopend vuurtje. In het boek ‘KPI’s die wél werken’ wordt een lans gebroken om eiland-denken binnen organisaties te voorkomen en KPI’s zo in te zetten dat medewerkers en afdelingen wel goed samenwerken. Uw organisatie presteert daadwerkelijk beter. De klant is niet meer de dupe en merkt het verschil. 
In deze rubriek delen we goede en slechte voorbeelden uit de praktijk. Voorbeelden waarvan uw organisatie kan profiteren. Voorbeelden die u ook zelf mag aandragen via peter.geelen@ipmpartners.nl en, indien we uw voorbeeld plaatsen, ontvangt u het boek van Peter Geelen, i.s.m. Luc van Sas – KPI’s die wél werken.
Verbeter de aansturing van uw business, optimaliseer processen, verhoog het serviceniveau en verlaag faalkosten.Volg de cursus Integraal Performance Management. Ontvang talloze tips en vermijd de valkuilen bij de implementatie van integraal Performance Management. Meld u direct aan

Gerelateerde artikelen