Koude betrekkingen

fallback
Zakenpartners. Dat waren CFO's en accountants tot voorkort van elkaar. Nieuwe regelgeving heeft die relatie bekoeld, zo blijkt uit een onderzoek van CFO Europe. De druk die op de schouders van accountants rust, resulteert in een voorzichtige, afwachtende houding. In de meeste gevallen mag van accountants worden verwacht dat zij fraude opmerken, stelt William McDonough, hoofd van America's Public Company Accounting Oversight Board.

Het zijn zulke stellingnames die CFO en accountant verder van elkaar vandaan duwen. Bijna dertig procent van de tweehonderd Europese respondenten van het CFO Europe internetonderzoek geeft aan dat hun relatie met de accountant de afgelopen twaalf tot achttien maanden is verslechterd.

Een van de CFO’s verwoorde de voorzichtige houding van accountants als volgt: ‘Als je accountants tegenwoordig om een mening vraagt, schrijven ze een vijf pagina’s vol over dat waar zij niet verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden. Vroeger kreeg je gewoon één zin terug: “Dit ziet er volgens ons prima uit”.’

Vraagbaak
Want ‘vroeger’ spraken accountants en CFO’s elkaar regelmatig en fungeerde de accountant als vraagbaak voor de CFO. Accountants denken dankzij nieuwe regelgeving echter wel twee keer na, voordat zij advies geven. ‘De grote hoeveelheid werk die we moeten verrichten, heeft zonder twijfel spanning teweeggebracht in de relatie tussen management en accountants’, liet Daniel Bednar, plaatsvervangend CFO van het Franse Bureau Veritas aan CFO Europe weten.

Ontdooien
De respondenten verwachten overigens niet dat deze trend door zal zetten. Zoals Glyn Barker, hoofd assurance bij PricewaterhouseCoopers in Groot-Brittannië verwoordt: ‘Het zou zonde zijn van een accountant’s skills, als hij of zij niet af en toe met de CEO of CFO kon praten en hen kon adviseren. Dat is een waarde van dat beroep en ik denk niet dat dat onze onafhankelijkheid ondermijnt.’ Maar of de koude betrekkingen tussen CFO en account ooit weer helemaal ontdooien, dat blijft de vraag.

Gerelateerde artikelen