Innovatieproces moet in vijftien weken

Gijs van Wulfen heeft de sleutels voor een succesvol innovatieproces: rond het project binnen vijftien weken af.

Wat ook cruciaal is: los een klantfrictie op – en niet een van vandaag maar een die over twee à drie jaar speelt. Plus: betrek iedereen van je organisatie vanaf het begin bij je innovatieproject. En ten slotte: test het product of de dienst in een zo vroeg mogelijk stadium bij klanten.

Van Wulfen, innovatiestrateeg, reist de hele wereld over om zijn innovatiestrategie uit te leggen. Zijn boeken zijn bestsellers, met name in het buitenland, en hij sprak op Financial Systems over innovaties. Hij zei: “wees voorbereid op de traditionele barrières voordat je als manager begint en laat je daardoor niet afleiden. Kijk bij die barrières ook vooral bij jezelf. Hij somde de weerstanden op: ‘We hebben het al te druk’ en ‘Dat kunnen we niet maken’.”

Lachen om operational excellence

Van Wulfen kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde dat innovatieprojecten vaak op de lange baan worden geschoven, omdat een idee door de organisatie wordt beschouwd als teveel buiten de gebaande paden: “Dat heet dan dat een bedrijf ‘operational excellence’ heeft: een erg herkenbare uitvlucht. Werknemers, managers en bedrijven zijn vaak vastgeroest. Ze moeten zich realiseren dat innoveren moet.”

Innoveren moet zelfs sneller dan nu vaak plaatsvindt, meent Van Wulfen. Want een innovatietraject duurt vrijwel altijd langer dan gepland, kent vaak financiële tegenslagen en het duurt minimaal drie jaar voordat een organisatie het break-even-point bereikt – en dat terwijl de levensduur van diensten en producten de laatste jaren alleen maar korter wordt. Maar innovatie moet, vindt Van Wulfen: “Niets doen is een groter risico voor je bedrijf.”

_______________________________________________________________________________

Interessant voor u als Finance Professional:  
1. Ontmoet Finance Executives op inspirerende events:
Executive Day 2018 | Keep the Netherlands great op 10 oktober bij the Duke in Nistelrode
FM Club Forum | High Performance op 7 november bij Yacht in Utrecht
FM Dag 2018 op 14 november bij 1931 Congrescentrum Brabanthallen in 's Hertogenbosch
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via FM.nl/events.

2. Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Hoe spoort u verborgen cash op en hoe speelt u het vrij? Volg de eendaagse Masterclass Cash Management.

Gerelateerde artikelen