ING splitst bank en verzekeringsactiviteiten

ING gaat zijn bank- en verzekeringsactiviteiten splitsen. Dat maakte de bankverzekeraar maandagochtend bekend. Alle verzekeringsactiviteiten en het vermogensbeheer zullen de komende drie jaar worden afgestoten.

De beslissing maakt deel uit van een herstructureringsplan dat ING heeft ingediend bij de Europese Commissie. De reorganisatie leidt ertoe dat de nieuwe organisatie eind 2013 bijna een derde kleiner is.

De afsplitsing vindt plaats via verkopen, beursgangen of een combinatie daarvan, aldus ING. Ook moet ING zijn Amerikaanse tak ING Direct USA afstoten. De verkoop moet tegen 2013 rond zijn.

De reorganisatie van ING leidt er ook toe dat er in Nederland een nieuwe consumentenbank zal ontstaan. ING voegt verschillende activiteiten samen, die verder zullen gaan als een nieuwe bank. Deze bank zal in Nederland een marktaandeel hebben van ongeveer zes procent.

Het gaat om de bankactiviteiten van dochter Interadvies (inclusief Westland Utrecht en de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden) en de kredietportefeuille (leningen aan consumenten) van ING Retail.

Het zal volgens ING gaan om een winstgevende bank met een balanstotaal van 37 miljard euro. Hieronder vallen onder meer 200.000 hypotheekcontracten, 320.000 contracten voor leningen en 500.000 spaarrekeningen.

Financiering
ING maakte verder bekend voor 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven om de helft van de staatssteun die het eerder ontving, af te lossen. In december van dit jaar betaalt ING vijf miljard euro aan de staat. De resterende schuld, eveneens vijf miljard euro, zal later worden afbetaald, zo liet topman Jan Hommen maandagochtend in een toelichting weten. Maar daarover zijn nog geen afspraken met de overheid gemaakt.

Ook neemt de bank een last van 1,3 miljard euro om de overheid extra te compenseren voor de garanties die werden gegeven voor risicovolle hypotheken in bezit van ING. Die last, die uitkomt op 1 miljard na belasting, wordt in het vierde kwartaal genomen.

Gerelateerde artikelen