Topman franse centrale bank: “Mogelijk lagere ECB-rente in voorjaar”

Gevolgen rentebeslissingen op corporate finance

De Franse centralebankpresident, François Villeroy de Galhau, heeft aangegeven dat een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) zeer waarschijnlijk is. Volgens hem zou de ECB in april of juni met een eerste verlaging kunnen komen.Dat meldt het ANP.

Zijn uitspraak komt voort uit een brede consensus binnen de ECB over een spoedige renteverlaging in de eurozone. De ECB handhaafde donderdag de rente zoals verwacht, maar ECB-president Christine Lagarde benadrukte dat er eerst meer bewijs moet komen dat de inflatie voldoende is teruggedrongen voordat de rente daadwerkelijk verlaagd kan worden. In juni wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.

  • Franse centralebankpresident voorspelt mogelijke renteverlaging door ECB.
  • Brede consensus binnen ECB over spoedige renteverlaging in eurozone.
  • Duitse centralebankpresident ziet toegenomen waarschijnlijkheid van renteverlaging voor zomervakantie.

De Duitse centralebankpresident, Joachim Nagel, voorspelt dat de “waarschijnlijkheid is toegenomen” dat er voor de zomervakantie een eerste renteverlaging zal plaatsvinden. Deze verwachting hangt af van de economische cijfers, maar volgens Nagel zijn de vooruitzichten nu “helderder” geworden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gevolgen van renteverlaging voor bedrijfsfinanciering

De ECB heeft de volgende rentevergadering gepland voor 11 april. Daarna volgen vergaderingen op 6 juni en 18 juli. Pas op 12 september zal de ECB opnieuw vergaderen over de rente. De verwachte renteverlaging door de ECB in het voorjaar zal naar verwachting verschillende implicaties hebben voor bedrijfsfinancieringen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Rentevaste financieringen …

Voor bedrijven met rentevaste financieringen kunnen lagere financieringskosten in het verschiet liggen, terwijl bedrijven met variabele financieringen kunnen profiteren van dalende rentekosten en verhoogde flexibiliteit. Daarnaast kan een mogelijke stijging van de aandelenkoersen als gevolg van de renteverlaging het aantrekkelijker maken voor bedrijven om kapitaal op te halen via de aandelenmarkt.

…. alternatieve financieringen

Daar staat tegenover dat alternatieve financieringsvormen zoals bijvoorbeeld crowdfunding onder dalende rentetarieven doorgaans minder aantrekkelijk worden. Mogelijk dat bedrijven met deze alternatieve financieringen hun financiële strategie moeten herzien.

Gerelateerde artikelen