Financiële markten onderschatten geopolitieke spanningen’

Paul Singern (Elliot): Investeerders maken zich lang niet zoveel zorgen als ze moeten doen.

De financiële markten onderschatten het gevaar waarin de wereld nu verkeert, met oorlogen en sterk toegenomen geopolitieke spanningen. Dat heeft oprichter Paul Singer van de bekende investeringsmaatschappij Elliott Investment Management gezegd. Volgens Singer moeten beleggers zich meer zorgen maken over de risico’s die ze lopen op de beurzen.

  • kalmte op financiële markten is onterecht
  • de olieprijzen stijgen door de vrees voor escalatie
  • gezonde verstand voorkomt ‘armageddon’

Singer zei op een evenement in Toronto dat de wereld nu “volledig afhankelijk is van het gezonde verstand bij leiders om een Armageddon te voorkomen”. Hij wees daarbij met name op de leiders van Rusland, China en Iran.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Kalmte op financiële markt verbaast

De 79-jarige multimiljardair verbaast zich over de relatieve kalmte op de financiële markten gezien alle onrust in de wereld, zoals de oorlog in Israël en het almaar voortslepende conflict in Oekraïne. “Investeerders maken zich lang niet zoveel zorgen als ze zouden moeten”, aldus Singer.

Jerome Powell: gevolgen nog moeilijk in te schatten

Ook Jerome Powell, voorzitter van de van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reservevan, wijst op stijgende risico’s voor de economie  door de toenemende geopolitieke spanningen in de wereld. De Fed-president sprak in de Economic Club of New York. Hij verklaarde dat de economische gevolgen van die spanningen nog moeilijk zijn in te schatten, maar dat er wel het risico bestaat dat die spanningen de wereldwijde economische activiteit kunnen schaden.

Stijging van de olieprijzen

Het conflict in Israël en de vrees voor escalatie in het gehele Midden-Oosten hebben al gezorgd voor een stijging van de olieprijzen. Er wordt gevreesd dat bij een escalatie olieleveringen uit de regio verstoord kunnen worden. Door de stijgende olieprijs kan de inflatie weer aangewakkerd worden. Daardoor zouden centrale banken meer druk kunnen gaan voelen om de rentes te verhogen.

Verschillende bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) zeiden deze week dat de oorlog in Israël de economische onzekerheden vergroot en de inflatie kan stuwen als gevolg van een hogere olieprijs.

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen