Goud piekt tot grote hoogte door oorlog om Gaza

Beleggers zoeken heil in edelmetaal dat geldt als veilige investering.

De goudprijs kwam vrijdag voor het eerst in twee weken weer boven de 1900 dollar voor een troy ounce (31,1 gram) uit. Door de dreiging van een Israëlisch grondoffensief in de Gazastrook zoeken beleggers hun heil in het edelmetaal, dat in onrustige tijden op de beurs wordt gezien als een veilige investering. Daarmee ligt de goudprijs op koers om deze week de sterkste stijging door te maken sinds maart.

  • Begin oktober lag de goudprijs nog op 1832 dollar voor een troy ounce
  • Dit door de sterkere dollar en de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties.
  • Na het uitbreken van de Gaza-oorlog steeg de koers van het goud.
  • De record goudprijs was in. augustus 2020, toen het goud 2075 dollar waard was

De goudprijs lag begin deze maand nog op het laagste niveau in zeven maanden, de prijs was toen circa 1832 dollar. Dat kwam door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Zo maakt een sterkere dollar goud duurder voor handelaren met andere valuta. Nadat Hamas zaterdag Israël aanviel, veranderde de goudprijs van koers.

Het recordniveau van de goudprijs was in augustus 2020. Toen was goud ruim 2075 dollar waard. Goud ligt al het hele jaar goed in de markt. Afgelopen zomer meldde Goudwisselkantoor dat het aantal goudtransacties in de eerste helft van dit jaar met 17 procent was gestegen. Ook andere metalen zoals zilver en platina stijgen in prijs.

Real time prijs van het goud

 

Gerelateerde artikelen