Financials moeten IT-skills opdoen

Het ontwikkelen van ICT-skills bij financeteams staat op de radar. Ze doen hard hun best.

Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van recruiter Robert Half dat een kwart van de Nederlandse CFO’s zich zorgen maakte om vaardigheden van hun personeel in relatie tot databeveiliging. Financials kunnen zich allang niet meer beperken tot pure vakkennis. Soft skills, sectorkennis, begrip van (big) data en IT-vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. Uit onderzoek van Alex van Groningen onder 75 financiële managers, gehouden in aanloop Financial Systems – de beurs op het snijvlak van IT en finance -, blijkt dat de overgrote meerderheid de IT-kennis en -vaardigheden van het financeteam langs een of meerdere wegen poogt te verbeteren.

De populairste methode blijft het ontwikkelen van vaardigheden door het ‘te doen’. Iets meer dan 60% van de respondenten geeft aan het financepersoneel ‘training on the job’ aan te bieden. Vier op de tien managers biedt het personeel de gelegenheid om de IT-vaardigheden op te schroeven via externe ‘fysieke’ opleidingen. Daarnaast biedt een op de drie de mogelijkheid van e-learning of wordt het personeel gestimuleerd om YouTube-seminars te volgen. Nog eens een kwart haalt de kennis van externe partijen binnen middels inhouse-trajecten.

Lees ook: Finance managers willen op IT-gebied vooral investeren in business intelligence en dashboarding
Onderzoek: Nog veel onnodig handmatig werk op finance-afdelingen

De IT-vaardigheden van het personeel bijschaven via eigen opleidingen is de minst populaire opleidingsmethode, maar wordt nog altijd door 19% van de bedrijven gehanteerd. Slechts een op de tien geeft aan momenteel niets te doen aan het verbeteren van de IT-kennis van de finance-afdeling. Een enkeling geeft hierbij aan dat dit slechts van tijdelijke aard is. Of Nederlandse CFO’s inmiddels tevreden zijn over de IT-vaardigheden van hun personeel is onduidelijk, maar een gebrek aan aandacht voor het onderwerp kan financials in ieder geval niet verweten worden.

 

Gerelateerde artikelen