Fed redt noodlijdende AIG

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), heeft aangekondigd het noodlijdende AIG (American International Group) te helpen. AIG is een van de grootste verzekeraars van de VS. De ondergang van het bedrijf zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie, aldus de Fed.

AIG is diep verwikkeld in de Amerikaanse hypotheekmarkt, waar alle problemen voor vele financiële instellingen in de wereld zijn begonnen. AIG stond op de rand van een faillissement nadat de kredietbeoordelingbureaus de ratings verlaagden en AIG er niet in slaagde om nieuw kapitaal aan te trekken van investeerders. De Fed verstrekt AIG nu een overbruggingskrediet van 85 miljard dollar (60 miljard euro).

In ruil voor het overbruggingskrediet krijgt het Amerikaanse stelsel van centrale banken 79,9 procent van de aandelen van AIG in handen. De lening heeft een looptijd van twee jaar, waarover AIG een forse rente van 11,4 procent moet betalen. De Fed heeft bovendien het vetorecht bedongen over het uitbetalen van dividend.

De ondergang van AIG zou volgens analisten grotere gevolgen hebben op financiële markten dan het faillissement van Lehman Brothers. Laatstgenoemde bedient slechts een segment van de markt terwijl AIG verweven is met het financiële stelsel. Het ministerie van Financiën liet weten achter het besluit van de Fed te staan. Ook het Witte Huis stemt in met de ingreep.

Gerelateerde artikelen