Fed brengt rente naar bijna nul

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verlaagt het belangrijkste rentetarief naar een bandbreedte tussen de 0,0 en 0,25 procent. Dit is in de Amerikaanse geschiedenis niet eerder gebeurd. Het bestuur van de Fed heeft dit besluit dinsdag genomen.

Met deze stap hoopt de Fed de economie weer op gang te krijgen. De negen eerdere renteverlagingen in ruim een jaar tijd hebben niet het gewenste effect opgeleverd. Daarom grijpt de Fed nu deze historische maatregel aan, waardoor banken en particulieren toegang krijgen tot goedkope financiering.

Verdere renteverlagingen behoren vanaf nu niet langer tot de mogelijkheden. De enige maatregel die de Fed nu nog kan nemen is het bijdrukken van geld en dit distribueren onder banken, burgers en bedrijven. De Federal Reserve heeft aangegeven bereid te zijn om ‘alle beschikbare middelen’ in te zetten om de economie weer op een duurzaam groeipad te krijgen.

Veel analisten reageerden opgetogen op het rentebesluit van de Fed. Zij zien het als een positief teken dat de Fed kennelijk bereid is alle beschikbare middelen te gebruiken om de grootste economie ter wereld door de huidige malaise te loodsen. De aandelenmarkten op Wall Street breidden hun openingswinsten na de bekendmaking flink uit.

In een toelichting schrijft de Fed dat de economische omstandigheden sinds de laatste rentevergadering eind oktober verder zijn verslechterd. De werkgelegenheid is gedaald, evenals de consumentenbestedingen, de bedrijfsinvesteringen en de industriële productie.

Bovendien is de situatie op de financiële markten nog steeds gespannen en blijft krediet moeilijk te krijgen. Aan de andere kant is het risico van inflatie flink afgenomen. De Fed verwacht dat de daling van de inflatie van de afgelopen tijd, mede onder invloed van lagere prijzen van olie en andere grondstoffen, de komende maanden zal doorzetten.

Gerelateerde artikelen