Exporteurs opgelet: China gooit markt verder open

Buitenlandse bedrijven weer van harte welkom om zaken te doen.

China zal de import van buitenlandse goederen verder vergroten en ook de deuren verder openen voor zaken met buitenlandse bedrijven. Dat heeft de Chinese premier Li Qiang gezegd bij de opening van de jaarlijkse handelsbeurs China International Import Expo in Shanghai zondag.

  • China wil import van buitenlandse goederen vergroten
  • Chinese premier Li Qiang benadrukt bevordering meer toegang, inclusiviteit en delen van voordelen van internationale handel
  • China wil rechten en belangen van buitenlandse investeerders beter beschermen …
  • … zodat buitenlandse investeringen in China worden gestimuleerd

“We zullen doorgaan met het promoten van meer toegang, met grotere inclusiviteit en het delen van voordelen”, aldus Li. Hij stelt dat China actief zijn importen zal uitbreiden. De import van de tweede economie van de wereld staat al langere tijd onder druk door de afkoelende Chinese economie, waardoor de vraag naar goederen uit de rest van de wereld is gedaald.

Nederland exporteerde in 2020 voor ongeveer 16,2 miljard euro naar China. Andersom importeerde ons land voor ongeveer 39,7 miljard uit China in 2020. Dit geeft een totaal handelsvolume tussen China en Nederland van ongeveer 55,9 miljard euro voor 2020, waarmee China een van de belangrijkste handelspartners van ons land is. Nederland exporteert voornamelijk machines, apparatuur, chemische producten, en landbouwproducten naar China, terwijl ons land producten zoals elektronica en textiel importeert.

Europese Kamer van Koophandel wil zichtbare verbeteringen zien

China zal volgens Li ook de rechten en belangen van buitenlandse investeerders in het land beschermen. Er zijn klachten dat buitenlandse bedrijven in China te maken hebben met allerlei beperkingen. Zo heeft de Europese Kamer van Koophandel in China gezegd dat er meer zichtbare verbetering moet komen in het zakendoen in China voor Europese bedrijven.

De Expo in de havenstad Shanghai wordt sinds 2018 gehouden op initiatief van president Xi Jinping. Met de handelsbeurs moeten de buitenlandse investeringen in China worden gestimuleerd. (ANP)

Wat is er aan de hand met China? Lees het China-dossier van Financieel Management

Gerelateerde artikelen