Economische reus China wankelt steeds harder

De winsten van Chinese industriebedrijven dalen alsmaar door.

De winsten van Chinese industriebedrijven zijn in juli verder gedaald, een nieuw signaal dat de op één na grootste economie ter wereld in het slop is geraakt. Onlangs greep de centrale bank van het land in om de groei aan te jagen door rentes te verlagen

Volgens het Chinese nationale statistiekbureau daalden de winsten in de omvangrijke industrie vorige maand met gemiddeld 6,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de eerste zeven maanden van het jaar ging het om een daling van 15,5 procent. De daling was het sterkst bij staatsbedrijven. Daaronder vallen ook veel metaalfabrikanten, die te maken hadden met ruim 90 procent lagere winsten.

De Chinese economie heeft te kampen met een dalende export en problemen in de omvangrijke vastgoedsector, waar bedrijven onder hun grote schuldenlast dreigen te bezwijken. Tegelijkertijd geven consumenten minder uit, wat in juli leidde tot een daling van de gemiddelde prijzen. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de economische groei doordat consumenten hun geld oppotten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.

Economen van een aantal grote banken verwachten nu niet meer dat China de groeidoelstelling van de regering zal halen, dat op 5 procent ligt. Tegelijkertijd is de Communistische Partij van China minder scheutig met informatie over de economie van het land. Zo maakt het land niet langer de aparte cijfers over jeugdwerkloosheid bekend. Juist de werkloosheid onder jongeren nam de afgelopen tijd hard toe.

President Xi Jinping zei eerder deze week op de BRICS-top in Zuid-Afrika dat de Chinese economie veerkrachtig is. De basis voor langdurige groei zou onveranderd zijn.

(ANP)

Gerelateerde artikelen