Hoe de Chinese reus verandert in Klein Duimpje

Deflatie op de loer, export stort in en consumenten beknibbelen.

De consumentenprijzen in China zijn in september onverwachts onveranderd gebleven ten opzichte van een jaar geleden. Met een inflatiecijfer van nul procent is de op een na grootste economie daarmee teruggekeerd naar de rand van deflatie, wat erop wijst dat het economische herstel van het land nog steeds kwetsbaar is en aanvullende steun nodig heeft. Economen hadden gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 0,2 procent in september.

  • fabrikantenprijzen voor goederen daalden in september 2,5%
  • Vastgoedbedrijven dreigen te bezwijken onder schulden
  • uitvoer nam vorige maand af met 6,2%

De afvlakking van de inflatie volgt op een lichte stijging van 0,1 procent in augustus. Het Aziatische land leek daarmee al na een maand uit een korte periode met zogeheten deflatie te zijn gekomen. In juli gleed het land namelijk weg in deflatie, doordat de consumentenprijzen voor het eerst in meer dan twee jaar waren gedaald. [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerekend op kleinere prijsdaling

Het Chinese statistiekbureau kwam ook met nieuwe gegevens over de producentenprijzen. De prijzen die fabrikanten voor hun goederen vragen daalden vorige maand met 2,5 procent, na een daling van 3 procent in augustus. Economen hadden hier gerekend op een prijsdaling met 2,4 procent.

China kampt al enige tijd met een kwakkelend herstel van zijn economie. Het land heeft onder meer te maken met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector. Daar dreigen bedrijven onder hun grote schuldenlast te bezwijken. Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit.

In 2020 bedroeg de totale bilaterale handel tussen Nederland en China ongeveer 90 miljard euro. Nederland exporteert voornamelijk machines, apparatuur, chemische producten, en landbouwproducten naar China, terwijl het ook producten zoals elektronica en textiel importeert.

Uitvoer daalt al sinds mei

Vrijdag werd ook bekendgemaakt dat de Chinese export opnieuw is gedaald. De uitvoer nam in september af met 6,2 procent. Dat was wel minder dan de afname met 8 procent die economen hadden voorzien. De Chinese export laat al sinds mei dit jaar een daling zien op jaarbasis. Ook de import daalde vorige maand met 6,2 procent. Dat was iets meer dan de afname met 6 procent waarop economen hadden gerekend. (ANP)

Meer over de ellende in China