In Oost-Azië valt voorlopig niets meer te verdienen

Handelsoorlog tussen de VS en China raakt tal van landen in de regio.

De Wereldbank heeft haar voorspelling voor de Chinese groei volgend jaar naar beneden bijgesteld. Daarbij waarschuwde de bank ook dat de groeicijfers in Oost-Aziatische landen een dieptepunt bereiken. Die zijn in vijftig jaar niet zo laag geweest, aldus de Wereldbank.  Dit omdat Amerikaanse protectionisme en de stijgende schulden belemmerend werken.

  • De groei van China is bijgesteld van 5 naar 4 procent
  • Export van Indonesië en Maleisië is met meer dan 20 procent gedaald en in China en Vietnam met ruim 10 procent
  • De regio voelt de gevolgen van het nieuwe handelsbeleid van de VS

De somberdere voorspellingen voor 2024 onderstrepen de toenemende bezorgdheid over de groeivertraging in China en de impact hiervan op Azië. De voorspelde groei in China is neerwaarts bijgesteld: van 4,8 naar 4,4 procent. Begin dit jaar voorspelde China nog een groei van het bbp van vijf procent.

Voor de regio betekent dit een van de traagste groeitempo’s sinds de jaren zestig. De Wereldbank wijst op de Chinese detailhandelsverkopen, die tot onder het niveau van vóór de pandemie zijn gedaald, op stagnerende huizenprijzen, opgelopen schulden van huishoudens en achterblijvende investeringen in de particuliere sector.

Ook in de regio buiten China is de neergang merkbaar. De goederenexport is in Indonesië en Maleisië met meer dan twintig procent gedaald, en in China en Vietnam met ruim 10 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2022. De stijgende schulden van huishoudens, bedrijven en overheden hebben de groeivooruitzichten verder aangetast.

De verslechterende voorspellingen weerspiegelen ook dat een groot deel van de regio getroffen wordt door het Amerikaans industrie- en handelsbeleid in het kader van de Inflation Reduction Act (IRA) en de Chips and Science Act. Deze zijn bedoeld om de Amerikaanse productie te stimuleren en de Amerikaanse afhankelijkheid van China te verminderen. Maar ook landen van Zuidoost-Azië worden getroffen. Hun export naar de VS is gedaald. Volgens de Wereldbank daalde de export van elektronica en machines uit China en Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Indonesië, Vietnam, de Filippijnen, Maleisië en Thailand.

Ter vergelijking: de Amerikaanse handel met landen als Canada en Mexico, die in tegenstelling tot China en Zuidoost-Azië zijn vrijgesteld van de lokale inhoudsvereisten die aan Amerikaanse subsidies zijn verbonden, is niet afgenomen.

Lees meer over de prognoses van de Wereldbank over Oost-Azië

 

Gerelateerde artikelen