Europese Commissie achter miljard staatssteun voor groene waterstof

Nederlandse subsidie past uitstekend in de milieu- en energiedoelen van de Europese Unie.

Nederland mag van de Europese Commissie 998 miljoen euro aan staatssteun geven aan een programma voor de productie van hernieuwbare waterstof. De subsidie past volgens de commissie uitstekend in de milieu- en energiedoelen van de Europese Unie. Daarnaast is er ook Brusselse goedkeuring voor een subsidie van 80 miljoen euro voor het bedrijf Djewels voor de bouw van een testfabriek voor hernieuwbare waterstof.

De industrie kan waterstof gebruiken als een duurzame vervanger van aardgas. Waterstof wordt groen of hernieuwbaar genoemd als met duurzaam opgewekte elektriciteit water wordt gesplitst in zuurstof en waterstof, zodat er geen CO2 vrijkomt.

Voor de uitvoering van het grote waterstofprogramma zijn er publieke aanbestedingen die dit jaar eindigen. Nederland hoopt met de opwekking van duurzame waterstof tegen 2030 ten minste de uitstoot van 55 kiloton aan CO2 te vermijden.

De Europese Commissie oordeelt dat beide programma’s de marktwerking in de Europese Unie niet verstoren en niet voor oneerlijke concurrentie zorgen. (ANP)

Deloitte: nieuwe financieringsstructuren voor groene projecten nodig

Gerelateerde artikelen