Enquete: 90 % financieel bestuurders wil kosten besparen om winst te halen

Onzekerheid over de economie zet winstdoelstellingen onder druk. Om deze overeind te houden, overwegen financieel bestuurders wereldwijd om in kosten te snijden.

90% van wereldwijd 1000 ondervraagde financiële leiders is van plan komende periode de uitgaven terug te schroeven of te pauzeren om op die manier de beloofde winstdoelstellingen waar te kunnen maken. Tenminste 1-op-2 CFO’s en financieel leiders overwegen daarbij in investeringen te snijden die voor de lange termijn nodig zijn. Dat meldt een Amerikaanse website voor CFO’s op basis van een onderzoek van EY.

  • Economische onzekerheid leidt tot onzekerheid over winstdoelstelling
  • Onzekerheid over winst leidt tot kostenbesparingen
  • Snijden in lange-termijninvesteringen om korte termijn winst overeind te houden

Volgens de website zorgt onzekerheid over de economie voor onzekerheid onder financieel bestuurders ten aanzien van de winstdoelstellingen. De website verwijst naar een recent onderzoek onder wereldwijd 1000 financial leaders, waaronder 690 CFO’s. Uit dat onderzoek blijkt dat CFO’s momenteel vrijwel dagelijks bezig zijn met al dat geen dat de komende periode goed is voor het bedrijf en dat geen op langere termijn goed is voor het bedrijf. [artikel gaat verder na volgende alinea]


  While every organization has to subscribe to a Financial Accounting model, it is rarely a good model to base business decisions upon. Simply, the information comes too late and is limited by certain concepts. Register now for a 2-days course ‘Finance for Non-Financial Managers’ at Amsterdam Institute of Finance.

Stap terug in investeringen

In de praktijk komt dat neer op het combineren van korte termijn kostenbesparingen en bezuinigingen en tegelijkertijd investeringen doen die gericht zijn op waardecreatie op de lange termijn. Uit gegevens van EY blijkt echter dat CFO’s mogelijk eerder geneigd zijn een stap terug doen in de strategische investeringen (die juist meer gericht zijn op toekomstige groei).

 Economische omstandigheden zet druk op winst

Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat het afwegen van financieel beleid voor zowel de korte- als de lange termijn, een uitdaging is geworden. Een vergelijkbaar percentage (76%) gaf daarbij aan dat de huidige omstandigheden in de markt de druk op CFO’s verhoogt om kostenefficiënter te werken en zo de winstdoelstellingen in onzekere economische tijden, te halen.

Korte termijn vs lange termijn

Volgens de onderzoekers van EY zijn vrijwel alle ondervraagde financieel leiders daarom van plan om komende periode de uitgaven te verminderen ook al zijn sommige geplande uitgaven belangrijker voor de lange termijn. Meer dan tweederde (67%) van alle respondenten in het onderzoek zegt spanning te ervaren tussen kortetermijnsucces en bezuinigingen op langetermijnprioriteiten.


Lees ook:


Gerelateerde artikelen