Eigenaar vraagt uitstel van betaling aan voor Miss Etam en Steps

NXT Fashion heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Door de coronasluiting van de 44 winkels is de eigenaar van Miss Etam en Steps naar eigen zeggen in grote financiële problemen beland. Ook heeft uitkeringsinstantie UWV het verzoek voor het gebruikmaken van de steunmaatregelen voor getroffen bedrijven afgewezen.

Het was al bekend dat faillissement dreigde, aangezien NXT Fashion er niet in slaagde de salarissen over de maand januari te betalen. Daarom hadden werknemers van het bedrijf al laten weten zelf bankroet voor hun werkgever aan te zullen vragen. Die aanvraag is inmiddels ook ingediend. Volgens vakbond AVV waren ze het zat. AVV stapte samen met de ondernemingsraad van Miss Etam al twee keer naar de Ondernemingskamer vanwege problemen.

Miss Etam en Steps, met in totaal 340 medewerkers, maakten eerder onderdeel uit van het Belgische modeconcern FNG dat in september failliet ging. De twee winkelketens werden vervolgens verkocht aan NXT Fashion. Het UWV zou geen NOW-steun willen overmaken omdat sprake zou zijn van een nieuwe onderneming die geen aanspraak kan maken op steun van de overheid.

“We zijn heel lang in gesprek geweest met het UWV om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling, maar dat is helaas niet gelukt. Met als resultaat dat we nu surseance moeten aanvragen. Ik ben zwaar teleurgesteld”, laat eigenaar Martijn Rozenboom van NXT Fashion weten. Hij noemt de gang van zaken “ontzettend triest voor de werknemers”. “Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan.”

Of er nog een toekomst is voor Miss Etam en Steps, is nu waarschijnlijk aan een bewindvoerder of curator. Wanneer de rechter instemt met een van de aanvragen, zal onderzocht moeten worden of een doorstart nog haalbaar kan zijn. Maar bij de vakbond wordt daar eigenlijk al niet meer op gerekend. AVV beschuldigt ‘bedrijvendokter’ Rozenboom ervan de onderneming afgelopen maanden vergaand ontmanteld te hebben. Toen hij de ketens in bezit kreeg zaten hoorden ook de winkels van Claudia Sträter en Expresso nog bij het bedrijf. Maar die werden vrij snel daarna verkocht. En voor het distributiecentrum en het gezamenlijke dienstencentrum van Miss Etam viel eind december al het doek.

Beeld: Ciell, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen