EIB geeft duurzame voedingsproducent financiële injectie

Duurzame voedingsproducent krijgt financiële injectie

Protix, ’s werelds grootste insectenkweker uit Bergen op Zoom, krijgt een lening voor maximaal 37 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Protix wil dat geld gebruiken om de bouw van een nieuwe fabriek in Polen te financieren, heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dat meldt het ANP vanochtend.

  • Duurzame eiwittenproducent Protix versterkt groeiplannen met EIB-lening
  • Financieel topvrouw benadrukt de kansen voor verdere expansie en sectorgroei

De financiële afdeling van een bedrijf die een lening van de Europese Investeringsbank (EIB) overweegt, moet aan voorwaarden voldoen. Ten eerste is het essentieel om de specifieke voorwaarden van de lening te begrijpen en hoe deze past binnen de financiële structuur van het bedrijf. De afdeling moet daarvoor doorgaans een gedetailleerde analyse uitvoeren van de verwachte kosten, looptijden en eventuele bijzondere bepalingen in de overeenkomst.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

In kaart brengen van voorwaarden voor cash-flow

Daarnaast is het cruciaal om de beoogde bestemming van de lening, in dit geval de bouw van de nieuwe fabriek in Polen, te auditen en evalueren. De financiële afdeling moet voor de bank namdelijk de verwachte rendementen, cashflow-impact en risico’s van het project in kaart brengen. Een nauwe samenwerking tussen financiële experts en het managementteam met de EIB is in die gevallen van belang om ervoor te zorgen dat de lening strategisch en verantwoord wordt ingezet, met als uiteindelijk doel de duurzame groei van het bedrijf te bevorderen.

Bedrijf dat een lening van de EIB krijgt moet daarvoor doorgaans een gedetailleerde analyse uitvoeren van de verwachte kosten, looptijden en eventuele bijzondere bepalingen in de overeenkomst.

Ontwikkeling van bio-economie

Protix kweekt insecten om daar op een duurzame manier eiwitten en vetten uit te produceren. Die voedingsstoffen worden gebruikt voor onder meer voeding voor huisdieren en meststoffen. De lening van de EIB moet Protix “in staat stellen zijn activiteiten uit te breiden en zijn technologieën toe te passen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van oplossingen binnen de bio-economie”, legt vicevoorzitter Teresa Czerwińska van de EIB uit. In Polen worden volgens Protix nu verschillende locaties onderzocht.

De Europese Investeringsbank (EIB) is een financieringsbron voor Nederlandse bedrijven. De EIB verstrekt langlopende leningen tegen relatief lage rentes en is gericht op het financieren van projecten die bijdragen aan de doelen van de Europese Unie. Het geld dat de EIB leent op de kapitaalmarkten wordt gebruikt om projecten te financieren die bijdragen aan de doelen van de Europese Unie. De EIB verstrekt leningen tegen relatief lage rentes omdat ze dat geld zelf tegen lage rentetarieven kan lenen op de kapitaalmarkten.

Nederlandse bedrijven kunnen financiering aanvragen bij de EIB voor projecten die bijvoorbeeld gericht zijn op het vergroenen van de scheepvaart, digitalisering van het mkb, of de transformatie naar groene energie. In 2020 investeerde de EIB een recordbedrag van 3,18 miljard euro in Nederland, en financierde onder andere de verbouwing van het Tergooi ziekenhuis in Hilversum.

In oktober maakte de Amerikaanse vleesverwerker Tyson Foods al bekend te gaan investeren in Protix. Ook werd bekend dat de twee bedrijven gingen samenwerken voor de bouw van een fabriek in de Verenigde Staten.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen