Economische bedrijvigheid in eurozone

Economie groeit ondanks omikrongolf en lockdown
Economische groei

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juni minder sterk gegroeid dan een maand eerder, zo meldt marktonderzoeker S&P Global. Deze afname werd vooral veroorzaakt door een onverwachte krimp van de Franse economie, waarbij het besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor onrust zorgde bij bedrijven. Dat meldt het ANP deze ochtend.

  • Economische bedrijvigheid in eurozone juni 2024 minder sterk gegroeid dan verwacht.
  • Franse economie krimpt door verrassende verkiezingsbeslissing van president Macron.
  • Dienstensectorgroei neemt af, industrie krimpt sterker

In mei bereikte de bedrijvigheid in het eurogebied nog het hoogste niveau in een jaar tijd, voornamelijk dankzij een sterke groei van de activiteit in Duitsland. De index van S&P Global, die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, daalde echter deze maand naar een stand van 50,8, vergeleken met 52,2 een maand eerder. Economen hadden gerekend op een stand van 52,5. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, terwijl een stand daaronder op krimp wijst.

Groei economische bedrijvigheid

Ondanks deze afname laat de economische bedrijvigheid wel voor de vierde maand op rij groei zien. De groei van de dienstensector nam af ten opzichte van mei, terwijl de industrie sterker kromp dan een maand eerder. Dit wijst op een gemengd beeld van economische ontwikkelingen in de eurozone.

Eurostat

In het eerste kwartaal van 2024 steeg het seizoensgecorrigeerde bruto binnenlands product (GDP) met 0,3% in zowel de eurozone als de EU, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dit blijkt uit een schatting van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Gerelateerde artikelen