Dividenduitkeringen Nederlandse beurs ruim onder pre-crisis-niveau

De dividenduitkeringen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven liggen nog ruim onder het niveau van voor de crisis. Het uitgekeerde dividend van beursfondsen in de AEX-index (37% vergeleken met 2008), en met name de AScX-index (-72% vergeleken met 2008), zal naar verwachting dit jaar nog steeds stevig lager zijn dan voor het uitbreken van de financiële crisis.

Dit blijkt uit een onderzoek van Teslin Capital Management.

Het dividend is een zeer belangrijke factor in het rendement op aandelen. Zonder dividenduitkering zouden beleggers die de AEX- of AScX-index volgen sinds 2005 geen rendement hebben gegenereerd. Uit het onderzoek blijkt dat de vele wisselingen in de indices voor grote verschillen zorgt in de jaarlijkse dividenduitkeringen.

Positiever is het beeld bij de AMX-index voor middelgrote beursbedrijven, waar het uitgekeerde dividend dit jaar naar schatting weer op een vergelijkbaar niveau als in 2008 zal uitkomen. Dit komt vooral omdat sommige bedrijven die een relatief hoog dividend betalen van de AEX zijn afgedaald naar de AMX, en van de AScX zijn doorgegroeid naar de AMX.

De daling van het dividendrendement in de AScX komt grotendeels door de grote wisselingen in de samenstelling van de index. Wat tevens meespeelt is dat een relatief kleiner aantal bedrijven dividend betaalt.

“Toch kun je juist door te beleggen in kleinere bedrijven ook een hoog dividendrendement halen, als je maar een goede selectie maakt”, stelt Rombout Houben, fondsbeheerder bij Tesllin. “Het dividendrendement van de beleggingen van Teslin stijgt over de periode 2008-2013 naar schatting met 11%, wat laat zien hoe belangrijk een zorgvuldige aandelenselectie is. Dit is waar je als vermogensbeheerder waarde kunt toevoegen.”

Bedrijven die regelmatig hoge dividenduitbetalingen doen, blijken vaak ook een hoge winstgroei te laten zien. “Dat komt onder meer doordat bij dergelijke bedrijven het management gedisciplineerder met het kapitaal omgaat”, aldus Houben. “Het is daarnaast een belangrijk selectiecriterium, mede omdat een hoge payout-ratio een indicatie is van de kracht van een bedrijf.”

Bron: Teslin Capital Management

Gerelateerde artikelen