De succes blogroll van Geert Haisma

Geert Haisma
"Je hebt een duidelijke doelstelling nodig voor je succes." Geert Haisma over succesmanagement.

Door Bouko de Groot.

Vijfentwintig jaar geleden stapte Geert Haisma in het risicovak. Recent kwam hij er weer terug na een soort sabbatical van drie jaar, als partner en directeur van Fully In Control. “Ik heb eerst eens rondgebeld hoe men er tegenwoordig tegenaan kijkt.” Het begrip is ingeburgerd, maar niet geliefd. Haisma besloot daarom de blik iets breder te werpen en te kijken naar succes. Risicomanagement is daar immers slechts een onderdeel van, een obstakel op de weg naar het doel. “Risico klinkt negatief, we willen vooruit en niet altijd op de rem moeten trappen met ‘risico’.”

Daarom praat Haisma nu over Succesmanagement. “Je hebt een duidelijke doelstelling nodig voor je succes. Risico’s zijn de zaken die je tegenhouden om dat doel te bereiken, daar moet je mee om kunnen gaan. En uiteraard moet je wel de juiste dingen doen: wat zijn de activiteiten om je doelstellingen te bereiken?” De wisselwerking tussen die drie vormen Haisma’s Driehoek van Succes:

1. Doel: heb een heldere doelstelling
“Een stip aan de horizon is essentieel, maak van daaruit sub-doelstellingen om te halen.”

2. Risico: hanteer goed risicomanagement
“Ga je risicoprofielen maken? Ja, maar kijk daarbij alleen naar risico’s die je echt kunt koppelen aan je doelstelling of activiteit. Zwevende risico’s hebben geen waarde. “

3. Activiteit: zoek en definieer de stappen die je moet nemen om de doelstellingen te bereiken
“Kijk dus op een slimme manier naar je activiteiten, zoek de win-win. Hoe kun je de bijdrage van activiteiten aan doelen effectiever maken? Dat gaat trouwens bijna altijd gepaard met kostenbesparing.”

Haisma is tevens moderator van de peer group Openbaar Bestuur van het FM Controllers Netwerk. Dit zijn al z’n blogs voor FM op een rij, continu aangevuld met de meest recente.

Gerelateerde artikelen