De rekening van de industrie loopt op

Tekorten, hogere vraag en verstoring scheepvaart jagen prijzen op.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De sterk gestegen olieprijzen zijn daar voor een groot deel debet aan. Maar de laatste tijd zijn het de prijzen van meerdere grondstoffen die omhooggaan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat de afzetprijzen in de industrie vorige maand op jaarbasis bijna 13 procent omhooggingen. In mei lag de toename nog een fractie hoger en in april ging het al om een stijging van ruim 12 procent.

De ontwikkeling van de prijzen in de industrie hangt nauw samen met die voor ruwe aardolie. Volgens het statistiekbureau kostte een vat Brentolie in juni 69 procent meer dan in dezelfde maand in 2020, toen de olieprijzen nog zwaar onder druk stonden door de coronacrisis. De prijzen in de olie-industrie en chemische industrie, die veel olie verbruikt, stegen dan ook met respectievelijk bijna 52 procent en een kleine 35 procent.

De hoge grondstofprijzen worden veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Bij sommige grondstoffen spelen tekorten omdat de vraag ernaar heel sterk is toegenomen. Daarnaast kampt de internationale scheepvaart met verstoringen als gevolg van de coronapandemie.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen