Column Marco gianotten: ‘Word niet ziek van IT-aankopen’

fallback
Aan de CFO wordt getrokken. Aandeelhouders, kredietbeoordelaars en regulatoren van de financiële markten eisen dat de CFO zich terugtrekt als bewaker van de geldelijke stromen en bezittingen van de onderneming. Aan de andere kant trekt het eigen bedrijf aan de CFO en wordt een actieve rol als businesspartner verwacht. Voor de business moet de CFO zorgdragen voor optimale toegang tot werkkapitaal, hoge efficiency in de financiële procesgang en de inrichting van performance management. Beide kanten eisen en beide zullen hun zin krijgen. Dat betekent dat de functie van de CFO en de staf zich in twee richtingen ontwikkelt: de regulatoren en de regisseurs.

Het antwoord op de vraag of de CFO als functie moet worden opgesplitst en er twee strikt gescheiden werelden moeten ontstaan, laat ik graag aan de experts over.

Mijn vraag is wat de CFO aan middelen moet hebben om te acteren richting beide zijden van het spectrum. Software is er in ieder geval onderdeel van en de aanbieders ruiken al bloed.

Je kunt het nog niet bedenken of er is wel een pakket voor, zowel voor de functie van regulator als voor de regisseur. Sarbanes Oxley, Basel II en IFRS zijn voor aanbieders vooral reden om meer software te verkopen.

De FUD-factor speelt een belangrijke rol in hun marketingstrategie: Fear, Uncertainty and Doubt zijn de basisingrediënten om dure licenties aan u te slijten.

Natuurlijk is uw bedrijf geen Enron of Parmalat, maar als zelfs een onderneming als Addeco door IT in de problemen is geraakt – na valutaire tegenwinden en economische malaise is nu IT de excuus-Truus voor slechte performance aan het worden – gaat u misschien zelf ook twijfelen.

Om echt ‘compliant’ te zijn in de rol van interne regulator en regisseur van financiële processen zult u het nodige moeten investeren. Decentralisatie en vele overnames hebben van uw onderneming een IT-lappendeken gemaakt.

Dit belemmert de integratie van business processen, maar ook het financieel management. Veel nieuwe oplossingen zal de IT-industrie aan u willen verkopen. Ik geef u een aantal ’trends’ die u nog vaak zult gaan horen: Single-instance ERP, Business Process Management, Operational Risk Management, Asset Management, Document Management en Corporate Performance Management.

U zult veel tools moeten aanschaffen, niet in de laatste plaats omdat IT voor de financiële functie bij de meeste bedrijven sterk verouderd is. Het consolideren van de resultaten van de werkmaatschappijen en businessunits in één enkele spreadsheet is nog steeds eerder regel dan uitzondering.

Voordat u echter gaat kopen, moet u zich eerst afvragen welke fouten de business en centrale IT hebben gemaakt tijdens de koopwoede in het afgelopen decennium.

Veel servers, netwerken en andere hardware worden niet optimaal gebruikt. Er is de nodige overcapaciteit. En veel software, zoals CRM, ligt op de plank. Als CFO kunt u harde kritiek hebben op deze praktijken. De ROI van shelfware is bijzonder negatief en ik vind het dus ook niet gek dat CFO’s veel afgeven op die ‘rare jongens’ van IT.

Maar zorg dan dat u niet dezelfde fout maakt. Word niet koopziek in de overtuiging dat u realtime inzicht moet hebben, ‘virtual’ moet ‘closen’, dat alles moet draaien als ‘utility’, dat u adaptive bent en dit alles met een darwinistische ‘reference architecture’.

Deze spraakwaterval verzin ik niet zelf, maar is ontsproten aan marketeers van de IT-industrie. In de komende jaren zult u met beleid en vooral met visie moeten investeren. Laat u niet gek maken. De ROI-vraag zult u immers ook zelf moeten beantwoorden.

Marco Gianotten is directeur van Giarte Group en oprichter van het platform ‘Topmanagement en IT’. Hij is te bereiken via marco@giarte.com

Gerelateerde artikelen