Beurswaarde onder druk

De beurswaarde van Nederlandse ICT-ondernemingen staat gemiddeld onder druk als gevolg van afnemende winstgroei, dalende uurtarieven, stijgende rente en opkomende inflatie. Het is goed mogelijk dat deze neerwaartse trend zich in de tweede helft van 2008 verder ontwikkelt. Dat blijkt uit het rapport Trendonderzoek ICT beursfondsen 2008 van AME Research.

Het rapport analyseert de financiële en beursprestaties van 31 beursgenoteerde ICT-gerelateerde ondernemingen over de periode 2000-2008. De conclusie luidt dat grote ICT-ondernemingen de grenzen van winstverbetering in 2006 reeds hebben bereikt.

Op structurele factoren zoals arbeidsverhoudingen, kwaliteit van het management en de invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen lopen deze bedrijven nu vast. Ze slagen er niet in hun bijdrage aan de welvaart en de productiviteit van interne en externe informatiestromen verder te verbeteren.

De financiële en beursprestaties verschillen sterk. Exact, TomTom en ASML scoren superieur, terwijl van oudsher succesvolle organisaties als Philips, KPN, Atos Origin, Capgemini en Logica niet op de voorgrond treden. Het grootste drama is de bancair gestuurde ondergang van Getronics.

Gerelateerde artikelen