Bedrijvigheid Eurozone krimpt, lichte verbetering in industrie

Oorlog kost bedrijven 400 miljoen aan handel
Economische bedrijvigheid blijft voor de achtste maand dalen.

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in januari voor de achtste maand op rij gekrompen. De krimp viel wel iets minder sterk uit dan in december. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de industriesector minder sterk afnam dan een maand eerder. De krimp in de dienstensector viel daarentegen iets groter uit, meldde marktonderzoeker S&P Global.

Index S&P Global

De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, klom deze maand naar een stand van 47,9, van 47,6 een maand eerder. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. De krimp in januari is de kleinste sinds juli vorig jaar. Economen hadden gerekend op een stand van 48,0 voor januari. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook: 


Duitsland en Frankrijk

Duitsland, de grootste economie van het eurogebied en de belangrijkste handelspartner van Nederland, had deze maand te maken met een diepere krimp. De Duitse industrie liet wel enige verbetering zien, maar in de dienstensector nam de bedrijvigheid sterker af dan een maand geleden. Ook in Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, was er meer krimp dan een maand geleden. De Franse industrie kromp eveneens iets minder sterk, terwijl de krimp in de dienstensector groter uitviel dan in december.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen