Bedrijven terughoudend in aantrekken financieel personeel

Bedrijven gaan zich komend jaar terughoudend opstellen bij het aannemen van financieel personeel. In 2008 wil slechts 12% nieuwe financiële medewerkers aannemen. 4% wil zelfs gaan krimpen. Deze percentages waren in 2007 nog 20 en 3%. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Robert Half.

De ondervraagde bedrijven geven wel aan te kampen te hebben met personeelstekort en een hoge werkdruk. Om dit tegen te gaan geeft 36% van de ondervraagde Nederlandse bedrijven aan meer accountants en financieel personeel nodig te hebben. Ook de verwachte groei van sommige bedrijven speelt hierin een rol.

46% van de bedrijven (wereldwijd en in Nederland) noemt de kwaliteit van hun personeel de grootste uitdaging voor komend jaar. 12 van de ondervraagde Nederlandse bedrijven geeft aan dat de functie voor Financial Controllers het moeilijkst te vullen is. Als grootste kostenposten voor het komende jaar worden technologie en salariskosten genoemd (28% internationaal, 26% Nederland).

Een kostenpost die internationaal groeiende is, is de ziektekostenregeling. Dit wordt internationaal door 16% genoemd en slecht door 5% in Nederland. Een kostenpost die door 16% van de Nederlandse bedrijven genoemd wordt als verwachte grootste stijger in 2008 is werving en training.

Het rapportcijfer dat de wereldwijde economie krijgt van 65% van de ondervraagden in Nederland is een 6 of 7. De nationale economie doet het iets beter. 59% geeft deze een 6 of 7 en 13% zelfs een 8.

Gerelateerde artikelen