Bedreigt Trump de onafhankelijkheid van de Fed?

Trump vs de Fed

Analisten van Duitse Commerzbank verwachten niet dat Donald Trump de onafhankelijkheid van de Amerikaanse Centrale bank zal beinvloeden. Eerder werden zorgen geuit over dat Trump -in het geval van zijn verkiezingsoverwinning- de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) in gevaar zou kunnen brengen. Daarover schrijft een buitenlandse website voor finance.

Angst

Als de Fed na een overwinning van Trump onder politieke druk een te ruimhartig monetair beleid zou voeren, vrezen marktdeelnemers een terugkeer naar de inflatoire jaren zeventig in de VS. Dit zou onvermijdelijk leiden tot fors stijgende kapitaalmarktrentes, een daling van de dollar en koersverliezen op de aandelenmarkten.

Politieke meerderheid

Om de onafhankelijkheid van de Fed te ondermijnen, bijvoorbeeld door Fed-voorzitter Jerome Powell voortijdig te vervangen door een meer gewillige opvolger, zou president Trump éérst de goedkeuring van de Senaat nodig hebben. Momenteel hebben de Democraten daar nog een kleine meerderheid. Bij een overwinning van Trump zouden de Republikeinen echter maar één zetel extra nodig hebben om vijftig van de honderd zetels in handen te krijgen. Op het eerste gezicht lijkt dit dus haalbaar, zo stellen de analisten van de bank. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Geen ingrijpen verwacht

Maar zelfs als de Senaat er niet in slaagt om Trumps pogingen tot meer invloed op het monetaire beleid te stoppen, zal de financiele markt zijn plannen waarschijnlijk dwarsbomen. Nadelige verstoringen, zoals stijging van de kapitaalmarktrente, op die financiële markten zouden dan namelijk de onvermijdelijke consequentie zijn. De analisten wijzen er op dat prsidenten gevoelig zijn voor deze risico’s vanwege hun beleid. De Commerzbank verwacht dan ook dat Trump waarschijnlijk geen poging zal wagen om de onafhankelijkheid van de Fed aan te vallen.

Gerelateerde artikelen