Bancaire corporate finance in eurozone stagneert verder

ECB meldt terughoudende bancaire kredietverlening aan bedrijven
Leningen aan bedrijven en huishoudens blijven nagenoeg gelijk, impact renteverhogingen zichtbaar. De verstrekking van bankkredieten aan bedrijven en huishoudens in de eurozone is in januari vrijwel stilgevallen, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) die vandaag gepubliceerd werden. Dat meldt persbureau Reuters. Analisten wijzen erop dat de stagnatie in de kredietverlening al langer was voorzien in reactie op de renteverhogingen van de ECB.
  • Leningen aan bedrijven en huishoudens in de eurozone blijven nagenoeg gelijk
  • Hoge rentetarieven remmen investeringen en consumptie
  • ECB verlaagt rente mogelijk later dit jaar, vraag naar leningen neemt licht toe

De ECB heeft de rente afgelopen jaren verhoogd om de inflatie te bestrijden. Dit heeft geleid tot hogere rentetarieven op leningen, waardoor bedrijven en huishoudens terughoudender zijn met lenen. De banken in de eurozone verstrekten in januari slechts 0,2% meer leningen aan bedrijven ten opzichte van december 2023. Dit is een daling ten opzichte van de eerdere groei van 0,5%. Het krediet aan huishoudens steeg met 0,3%, het laagste tempo sinds 2015.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Hoewel de kredietverlening momenteel stagneert, verwachten analisten dat deze zich in de komende maanden langzaam zal herstellen. De ECB zal naar verwachting voor het einde van dit jaar beginnen met het verlagen van de rente, waardoor lenen weer aantrekkelijker wordt.

Daarnaast toonde een recente ECB-enquête dat eurozone-banken voor het eerst in twee jaar een kleine opleving van de vraag naar hypotheken en zakelijke leningen verwachten. Dit zou kunnen wijzen op een voorzichtig herstel in de kredietverlening voor een deel van de markt.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Lagere rente en lagere kosten corporate finance

Groene leningen en obligaties hebben doorgaans lagere rentetarieven dan traditionele leningen. Deze kunnen oplopen van 0,1% tot 1%. Bedrijven met een hoge ESG-score kunnen naast lagere rente ook in aanmerking komen voor kortingen op kosten. Deze liggen doorgaans tussen de 0,5% en 2%. De beoordeling om in aanmerking te komen is gebaseerd op factoren als milieueffecten, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. In enkele gevallen krijgen bedrijven toegang tot extra financieringsbronnen, zoals EU-steun.

Niet-financiële voordelen

Naast de financiële voordelen kan verduurzaming ook leiden tot een betere reputatie van bedrijven. Dit kan leiden tot een andere houding van stakeholders. HR onderzoeken tonen aan dat bedrijven met een duidelijke duurzaamheidsagenda als aantrekkelijker werkgevers worden ervaren.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen