Arie Verberk, voormalig CFO van Martinair: ‘Ervaren CFO niet altijd beter’

fallback
"Als voormalig CFO heb ik er nooit moeite mee gehad de juiste cijfers te presenteren, goed of slecht, al is dat laatste wel vervelend." Dit zegt Arie Verberk, voormalig CFO van Martinair, thans bestuursvoorzitter.

“Daarbij realiseer ik me dat ik nooit CFO van een beursfonds ben geweest. Uit diverse missers in de afgelopen jaren is gebleken dat ervaren CFO’s het in sommige gevallen niet beter doen dan jongere. Een simpele analyse van de oorzaak maakt duidelijk dat het met name de wereld van de beleggers, of nog eerder de analisten is die een geweldige druk uitoefent. Liefst per kwartaal moeten de resultaten niet alleen hoger worden, maar moeten ook de verwachtingen worden overtroffen wil de koers niet dalen.”

“Niet alleen de CFO, maar de gehele directie van een onderneming moet de kracht en nuchterheid hebben om hier niet aan toe te geven. Eenmaal in die mallemolen kom je er niet uit, dus niet aan beginnen. Verbazingwekkend is overigens dat veel bedrijven helemaal geen beroep doen op de ‘equitymarkt’ en dat ook niet van plan zijn, maar toch alles doen om die beurskoers op te krikken.”

“Jonge CFO’s zullen naar mijn mening eerder sterker staan dan zwakker. Ze groeien op in de huidige Tabaksblat-cultuur en weten bovendien welke straf hun eventueel te wachten staat. Uiteindelijk telt echter alleen de ‘independence of mind’, het karakter van de persoon en van zijn collegae om niet toe te geven aan druk van de beurs, de bank of een ijdele CEO. Volgens mij is dat helemaal niet zo moeilijk als je je realiseert dat dit uiteindelijk beloond wordt.”

Gerelateerde artikelen