Alarm: ziekteverzuim gaat stijgen

Verzuim was al bijna een half procent hoger dan voor de pandemie.

Deze maand zal het ziekteverzuim weer stijgen. Dat komt doordat het seizoen verandert en mensen weer vaker binnen en dichter op elkaar zullen zitten. Dat terwijl het verzuim al hoger is dan voor de pandemie.

Dat berichten de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare-groep. “In augustus ontvingen we minder nieuwe ziekmeldingen die met corona te maken hadden”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Ook waren door de vakantie minder mensen aan het werk en is deze periode voor mensen die wel werken vaak rustiger.

Het ziekteverzuim is in augustus gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Er was sprake van een vakantie-effect, melden ArboNed en HumanCapitalCare. “Mensen rustten uit, laadden zich op en meldden zich minder ziek”, schrijven ze in een toelichting. Toch blijft het verzuimpercentage door de coronapandemie hoger dan normaal.

Volgens de arbodiensten daalde het gemiddelde verzuim in augustus naar 3,9 procent, tegen 4,2 procent een maand eerder. In juli daalde het verzuim ondanks de zomervakantie niet, door het hoge aantal coronabesmettingen.

Het verzuimpercentage van 3,9 procent is hoger dan voor de coronapandemie. In 2019 was het percentage nog 3,5 procent in augustus. Dat komt volgens Penders onder meer door de langdurende klachten die sommige mensen overhouden aan een corona-infectie, de zogenoemde long-COVID.

(ANP)

Gerelateerde artikelen