Stel, u zit in een (holding)structuur met twee of meer aandeelhouders in één BV. Uw wensen qua dividendpolitiek, salarishoogte , auto of de pensioenopbouw verschillen nogal van die van uw mededirecteur/aandeelhouder. Helaas laat een dergelijke structuur vrijwel geen ruimte voor individuele verschillen. Hier zijn echter oplossingen voor: aandelen verletteren of de holding juridisch splitsen.
Het nieuwe erfrecht, van kracht sinds 1 januari van dit jaar, geeft ondernemers meer dan voorheen de mogelijkheid om de nalatenschap naar eigen inzicht te regelen. Dat is heel prettig, maar dan moet er wél een testament worden opgemaakt. Vijf juristen en notarissen over vijf regelingen die populair zijn bij ondernemers. Áls er tenminste een testament is
Een door een werkgever kwijtgescholden bedrag dat verband houdt met de overname van een studieschuld, behoort tot het loon.
De Hoge Raad heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan over in rekening gebrachte BTW op advieskosten bij de verkoop van een deelneming. Deze BTW kan worden teruggevorderd naar gelang de verkoper recht heeft op vooraftrek ten aanzien van zijn gewone bedrijfsactiviteiten.
Hoe ziet het fiscale speelveld er op dit moment uit? Chief Financial Officer legde volgende vragen voor aan de spraakmakende fiscalist Klaus Vink.
In veel gevallen is het moeilijk te bepalen of een onroerende zaak in een onderneming dient te worden gekwalificeerd als voorraad of als bedrijfsmiddel. Het is echter wel altijd belangrijk om het onderscheid te maken, omdat bedrijfsmiddelen een aantal fiscale faciliteiten genieten. Zo kan over een bedrijfsmiddel worden afgeschreven en op voorraad niet. Verder kan de boekwinst van een verkocht bedrijfsmiddel worden opgenomen in een herinvesteringsreserve, zodat de belastingheffing over de boekwinst kan worden uitgesteld. De boekwinst van voorraad echter valt altijd direct in het belastbaar resultaat.
Echtgenoten die bij huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken de jaarlijks door beide echtelieden overgespaarde inkomsten te verrekenen, laten dat in de praktijk meestal achterwege. Voor hen gelden vanaf 1 september 2002 nieuwe verrekenregels. Wie niet jaarlijks verrekent kan aan het einde van het huwelijk worden geconfronteerd met een forse claim van de echtgenoot die recht meent te hebben op verrekening.
Wordt bij verkoop van een deelneming een balansgarantie afgegeven, dan moet de waarde van die garantie als vordering (koper) respectievelijk als schuld (verkoper) worden opgenomen op de fiscale balans. Op deze balanspost gemaakt winst of verlies is fiscaal belast, respectievelijk aftrekbaar.
De Staatssecretaris heeft aangegeven dat het nieuwe regime fiscale eenheid per 1 januari 2003 zou moeten worden ingevoerd. Hiervoor moet echter wel het hele wetgevingsproces zijn afgerond. Op dit moment ligt de Nota naar aanleiding van het Verslag bij de Eerste Kamer en is er derhalve nog wel een aantal stappen te gaan voordat het wetsvoorstel wet is geworden. Nu de Eerste Kamer nog maar 4 zittingsdagen heeft, kan het er wel eens om gaan spannen of 1 januari 2003 wordt gehaald.
Door de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 is er een nieuwe bron van inkomen ontstaan; het resultaat uit overige werkzaamheden. Hieronder vallen onder andere de volgende situaties:
Bij de eigen woning is uitsluitend de rente op schulden voor de verwerving, de verbetering of het onderhoud aftrekbaar. Bij nieuwbouwwoningen is er vaak een bouwdepot, dat in beginsel in box 3 valt. Het bouwdepot mag gedurende twee jaar in box 1 worden aangegeven, mits de betaalde hypotheekrente wordt gesaldeerd met de op het bouwdepot ontvangen rente.
De Europese rechter heeft Nederland op de vingers getikt omdat we hier BTW-aftrek toestaan op autokostenvergoedingen aan werknemers. De Staatssecretaris van Financiën heeft nu drastische maatregelen bekendgemaakt: de BTW-aftrek op autokostenvergoedingen is per 1 oktober 2002 van de baan, en datzelfde geldt voor de vergoedingen voor reis- en verblijfskosten aan werknemers. Wat je noemt geen half werk.
Vooral in de opstartfase van een bedrijf in het buitenland komt Nederlands personeel - al dan niet tijdelijk - in de buitenlandse vestiging te werken. Dit heeft consequenties voor pensioen en sociale zekerheid.
Algemene voorwaarden zijn onder te verdelen in twee soorten: * inkoopvoorwaarden; gebruikt door de inkopende partij. * verkoopvoorwaarden; gebruikt door de verkopende partij. Deze worden ook wel leverings- en betalingsvoorwaarden genoemd.
De Hoge Raad heeft beslist dat buitenlandse rechtspersonen met vaste inrichtingen in Nederland, die een fiscale eenheid vormen voor de omzetbelasting, ook als geheel een vaste inrichting vormen. Dit betekent dat de diensten die de buitenlandse hoofdvestiging aan de Nederlandse vaste inrichting verleent onbelast zijn voor de omzetbelasting. De fiscale eenheid blijft voor Nederland derhalve niet beperkt tot de Nederlandse vaste inrichtingen.
Stel dat de Belastingdienst enkele jaren geleden bij u een boekenonderzoek heeft ingesteld. Alles zag er prima uit. De controlerend ambtenaar heeft in ieder geval niet aangegeven dat er iets mis was met uw administratie. Dan valt er een brief van de inspecteur in de brievenbus, met een aankondiging tot navordering. Kan dat zomaar? Het antwoord is (zoals zovaak): nee, tenzij... Eén ding is wel zeker: vertrouw niet op een slecht controlerende controleur.
In een van onze vorige afleveringen hebben wij al eens aandacht besteed aan de herinvesteringsreserve (HIR). Deze komt in de plaats van de vervangingsreserve en wordt voor het eerst toegepast in het balansjaar 2001. Reden om de herinversteringsreserve nogmaals onder uw aandacht te brengen.
In Nederland zijn de wettelijke bepalingen inzake de verwerking van goodwill in de jaarrekening nog niet in overeenstemming gebracht met internationale gebruiken. Toch adviseert de Raad voor de Jaarverslaggeving ten sterkste hierop te anticiperen in de jaarrekeningen die beginnen op of na 1 januari 2001.
De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat in principe alle kosten ten laste kunnen worden gebracht van de winst, behalve die kosten waarvan duidelijk is dat zij zijn gemaakt ter voldoening van de behoeften van de aandeelhouder.
Als BTW-ondernemer kunt u te maken krijgen met uitsluiting van aftrek van voorbelasting (BTW). Deze uitsluiting is gebaseerd op het Besluit Uitsluiting Aftrek omzetbelasting (BUA). De belastingdienst let bij een boekenonderzoek steeds meer op een juiste toepassing van het BUA. Houd er dus tijdig rekening mee.
Anders dan in eerdere arresten heeft de Hoge Raad nu beslist dat de aankoopkosten gemaakt voor de verwerving van een deelneming ten laste van de winst van de moedermaatschappij kunnen worden gebracht. Dit mag in het jaar waarin de aankoopkosten zijn gemaakt. In die gevallen waarin de aankoopkosten tot de kostprijs van de deelneming zijn gerekend, mogen die kosten alsnog in aanmerking worden genomen.
Het komt geregeld voor dat een onderneming een transactie aangaat met een verbonden onderneming. Een moedermaatschappij verkoopt bijvoorbeeld een machine aan haar dochtermaatschappij. Ter voorkoming van onbedoelde winstverschuivingen moet bij dit soort transacties worden gehandeld alsof er sprake is van onafhankelijke partijen. De verbonden onderneming moet dus dezelfde prijs betalen als een onafhankelijke derde. Vanaf 2002 worden nadere eisen gesteld aan de wijze waarop zogenaamde verbonden lichamen onderlinge transacties in hun boekhouding moeten vastleggen. Onder een verbonden lichaam wordt in dit kader verstaan een lichaam dat onmiddellijk of middellijk deelneemt in de leiding, het toezicht, dan wel het kapitaal van een ander lichaam.
Indien uw werknemers jaarlijks veel vrije dagen overhouden en/of in de toekomst graag gedurende langere tijd verlof willen opnemen, dan is een verlofspaarregeling een goede aanvulling op het arbeidsvoorwaardenpakket dat u hen aanbiedt. In een verlofspaarregeling kunnen werknemers sparen voor een langer verlof (maximaal één jaar) en/of voor geld.
Vragen en antwoorden uitgaven voor kinderopvang, uitgaven voor levensonderhoud van kinderen, buitengewone uitgaven, weekenduitgaven voor gehandicapte kinderen en scholingsuitgaven. Ter uniformering van de uitvoeringspraktijk heeft staatsecretaris Bos van Financiën in een besluit een overzicht van de antwoorden op de meest gestelde vragen op het hierboven beschreven terrein gepubliceerd.
De Hoge Raad heeft bepaald dat het Hof bij een klacht moet nagaan of het bezwaarschrift door een andere inspecteur is behandeld dan degene die de aanslag feitelijk heeft opgelegd. Indien dit niet zo is dan moet het Hof de uitspraak vernietigen en zal opnieuw uitspraak op het bezwaarschrift moeten worden gedaan.
In Nederland is de venture capital branche pas in de jaren tachtig opgekomen. Pioniers uit die tijd moesten met hun adviseurs gaan bedenken hoe een venture capital deal op papier moest worden gezet. Bij het uitvinden van het wiel werd gekeken naar de Amerikaanse wijze van zakendoen. Veel juridische concepten werden dan ook uit de Amerikaanse praktijk overgenomen.
Bij de fiscale aspecten van sanering en faillissement vallen er twee posities te onderscheiden: die van de ondernemer in moeilijkheden, in dit hoofdstuk de "overdrager", en die van de voorzetter van diens onderneming oftewel de "overnemer". Tenzij anders aangegeven gaat het hier om BV's. In beide posities zijn er fiscale voordelen te behalen bij sanering en faillissement.
Op 27 juni 2001 is het wetsvoorstel "Ondernemerspakket 2001" ingediend bij de Tweede Kamer. Het pakket is er op gericht ondernemers meer mogelijkheden te bieden om in een snel veranderende economie sneller en efficiënter te kunnen handelen. Met het oog hierop bevat het wetsvoorstel een aantal fiscale maatregelen ter versterking en dynamise-ring van het ondernemerschap. Daarnaast zijn in het wets-voorstel een aantal anti-misbruikregelingen opgenomen, gericht op het tegengaan van oneigenlijke gebruik van de huidige fiscale wetgeving en gericht op het wegnemen van onbedoelde concurrentievoordelen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl