Je ziet ze steeds meer opkomen de laatste jaren en er word vooral ook heel veel over gesproken. Is het dé oplossing of een hype die wel weer overwaait. Hoewel veelal als reden word aangegeven dat men de kwaliteit en de service wenst te verbeteren door het instellen van een SSC, blijkt toch vaak kostenbesparing de voornaamste reden te zijn. En vaak ook het enige dat het oplevert.
De faillissementswet wordt herzien. Eindelijk. Maar de voorstellen voor revisie van de wet stemmen niet optimistisch.
Prestatiebeloning: mensen harder laten lopen in de goede richting. Het lijkt een simpel en effectief instrument om mensen beter te laten presteren. Maar er kleven talloze problemen aan.
Eerst ging Stork van de beurs af. Toen toch niet. Verwarrend is het stuitergedrag van Stork wel.
'Nederland werkt'. Het had de slogan van het kabinet Balkenende II moeten worden. Het heeft niet zo mogen zijn.
Zelden zal er een ondernemer zijn geweest die zo veel weerstand oproept als Bill Gates. En uitgerekend deze man stort zich op de liefdadigheid.
De arbeidsmarkt trekt aan. Voor consultancy- en reclamebureaus is dat goed nieuws. Immers een aantrekkende arbeidsmarkt impliceert meer projecten. Deze projecten zijn opgebouwd uit zogenaamde 'billable' uren; uren die doorbelast worden naar de opdrachtgever.
Er is op het ogenblik zonder meer sprake van een grote golf van fusies en overnames. The Economist constateerde onlangs bijvoorbeeld: 'The value of European companies acquired in the first three months of this year was almost 130 percent greater than in the same period a year ago.'
Het wereldkampioenschap voetbal gaat dit jaar vergezeld van een groot aantal publicaties over financieel management en voetbal. Maar wat de overeenkomsten tussen de twee ook zijn, de verschillen zijn veel groter. Het lukt het geld daarom maar niet het voetbal in z'n greep te krijgen.
Wie weinig verwachtingen zaait, oogst ook nauwelijks teleurstellingen. Slim dus van Marco van Basten om met een 'low profile' aan het WK te beginnen. Maar of zijn voorbeeld navolging verdient in het bedrijfsleven?
Mark Rutte is met een nipte voorsprong op Rita Verdonk lijsttrekker van de VVD geworden. Maar veel ondernemers steunen Verdonk nog altijd. Waarom eigenlijk?
Wie is de beste Nederlandse CFO van het jaar? Elk jaar werken Financieel Management en het tijdschrift Chief Financial Officer mee aan de verkiezing van de beste CFO. De winnaar van dit jaar is een heel ander type CFO dan in voorgaande jaren.
225.000 euro boete, hebben de hoofdrolspelers in de Ahold-zaak gekregen. Veel te weinig, vinden partijen als de Vereniging van Effectenbezitters. En terecht, want wat is nou 225.000 euro boete?
Unilever presteert ondermaats. Aandeelhouders morrelen. Moet het concern worden opgesplitst? Topman Patrick Cescau had gelukkig even tijd om Financieel Management te woord te staan.
U komt ze ongetwijfeld in uw dagelijkse praktijk tegen. Klanten die zich niet aan de gemaakte betalingsafspraken houden. Veelal wijzen we dan ook meteen naar de klant. Maar als u dat doet met één vinger, dan wijzen er altijd nog minimaal 3 naar uzelf (probeer het maar eens uit). Denk er eens goed over na.
Voorpaginanieuws: het Centraal Planbureau verwijt het kabinet dat het 141 miljoen euro aan subsidies heeft gepompt in innovatieprojecten, waarvan 61 milljoen euro naar projecten die door het CPB als 'ongunstig' zijn bestempeld. Alsof subsidies ooit bijdragen tot innovatie.
De code Tabaksblat moedigt aandeelhouders aan zich te bemoeien met het beleid van beursgenoteerde bedrijven. Maar bemoeienis zoals de private equity-firma's die tentoonspreiden? Nee, zo had Tabaksblat het niet bedoeld.
'Vandaag heb ik mijn balansdag!' Dat is een uitspraak die steeds vaker wordt gehoord. Hiermee wordt geenszins een bedrijfseconomisch hoogtepunt bedoeld maar eerder het constateren van een fysiek dieptepunt: na een dag schranzen is er voor velen de noodzaak van een dag balansen.
Wat de voormalige Ahold-bestuurders straks ook voor straf krijgen, hoogstwaarschijnlijk zullen gedupeerde beleggers en andere betrokkenen teleurgesteld zijn. Hun straf zal in hun ogen waarschijnlijk te laag uitpakken en op verkeerde gronden worden gegeven.
Het zonnekoninggedrag van succesvolle leiders staat weer volop in de belangstelling. Mede naar aanleiding van Controle is goed, vertrouwen is beter van Kees Cools waarin hij de relatie legt tussen boekhoudschandalen en ijdeltuiterij van CEO's
Minister Zalm van Financiën heeft 'begrip' voor de kritiek van de Tweede Kamer op het voorstel voor de nieuwe Overnamewet. De Kamer vindt dat Donner van Justitie te ver gaat in het schrappen van beschermingsconstructies van Nederlandse bedrijven. Maar wat is er op tegen?
"Oneerlijk", vindt Michiel Boersma van Essent de discussie over zijn beloning. "Oneerlijk en niet leuk." Maar is die discussie wel zo oneerlijk? Verdient hij wel zo veel als hij verdient?
Het is lente, ook economisch gezien. Ook in het zo recessiegevoelige uitgeversland. En net als de bomen krijgen de uitgevers meer blaadjes. De uitgever van Het Financiële Dagblad komt deze week met een nieuw blad: FD Strategie. Een 'evergreen' of een blaadje dat wegwaait als de conjuncturele herfst intreedt?
De beloning van topbestuurders is weer eens punt van discussie. En weer gaat de aandacht uit naar bestuurder Michiel Boersma van Essent. Financieel Management vond hem bereid enkele vragen te beantwoorden.
"Gaat Stork van de beurs om zich beter te concentreren op de strategie? Maak dat je grootje wijs!" Dat was de strekking van deze column enkele weken geleden. Toen dacht vrijwel iedereen dat Stork een beurs-exit voorbereidde om het bedrijf zo snel mogelijk op te splitsen. Ten onrechte, zo blijkt nu. Maar wat wil Stork?
Door het gezag van de controleleer en de economische theorie van Limperg en de Amsterdamse school was 'volkomen controle' tot begin jaren negentig de norm.
Het Ahold-proces is begonnen. De verdachten hebben in de pers al laten weten dat ze onschuldig zijn, oud-topman Cees van der Hoeven munt zelfs uit in nietszeggendheden. Alleen Michiel Meurs zwijgt.
De Amsterdamse beurs verliest terrein. Terwijl Euronext-collega Parijs het afgelopen jaar twee nieuwe topfondsen binnenhaalde (Electricité de France en Gaz de France), is er in Amsterdam juist sprake van een uittocht.
Noem het juridisering, noem het veradvocatisering. Ondernemingen moeten steeds sterker letten op de juridische implicaties van allerlei besluiten. Ellendig, maar misschien valt er commerciële munt uit te slaan.
Stork vertrekt van de beurs, naar eigen zeggen omdat het 'een eigen koers wil varen'. In werkelijkheid wordt het bedrijf door enkele private equity-fondsen van de beurs gehaald. En of dat tot een 'eigen koers' zal leiden?
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl