Klaar voor de tweede ronde?

Een tweede coronagolf kan niet meer zo groots gesteund worden. Maar wie is er voorbereid op zo'n winter?

Een serie blogs over strategie, ondernemerschap, overleven, IT, & financiering.

Vlak voor de zomer waarschuwde ik voor de grote klap in oktober. Intussen is de zomervakantie (bijna) voorbij. Wat is momenteel het economische en politieke plaatje?

Door Tony de Bree. Hij is auteur van ‘Overlevingsstrategie voor startups‘, ‘De scale-up blueprint’ en ‘Kan het vliegen?’. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.

Een aantal verontrustende ontwikkelingen met betrekking tot de economie vallen me op:

1. Vakantieverkeer(d)
We hebben de grenzen opengegooid, via de lucht en via de autowegen, voor onder andere een massale stroom toeristen uit België en Duitsland. Veel Nederlanders zijn toch op vakantie in het buitenland gegaan en komen nu terug.

2. Onbegrip
Veel jonge mensen lijken niet te begrijpen dat ze door weer volop te feesten hun eigen ruiten aan het ingooien zijn:
– geen vakantiebaan,
– geen of nauwelijks bijbanen,
– moeilijker een 1e vaste baan krijgen.
– collegeld betalen voor video-gestuurde hoorcolleges,
– oplopende schulden van de overheid die zij straks moeten gaan terugbetalen,
– een mogelijk intelligente of minder intelligente lockdown.

3. Stuurloos
De politici in de Tweede Kamer zijn meer bezig met gelijk krijgen en met de verkiezingen van 2022, dan met concrete maatregelen nemen en echt leiderschap tonen.

4. Doelloos
De regering probeert samen met die Tweede Kamer nog steeds consensus te bereiken en ‘een beroep te doen op het gezonde verstand’, maar wat valt er te praten als er zóveel niet willen luisteren?

Welk scenario van de DNB is nu het meest waarschijnlijk?

Als je het zo bekijkt, lijken de meest sombere scenario’s van de DNB het meest waarschijnlijk: zonder verandering zitten we al veel eerder dan verwacht in een tweede coronagolf. Wat dan? Een snel stijgende werkloosheid, meer mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, meer faillissementen, en meer mensen in de schuldhulpverlening. Gevolg? Wellicht weer een financiële crisis door wat ik de ‘Groeien moet’ economie noem: een economie op basis van schulden maken.

Een tweede golf zónder grote steunpakketten?

In dat scenario worden twee groepen Nederlanders extra geraakt: de 2,6 miljoen Nederlanders die tot maximaal 10.000 euro per maand door de overheid tot 1 oktober worden betaald; en de grote groep ZZP’ers, startups, scale-ups en MKB’ers die de eerst golf nauwelijks hebben overleefd en nu alsnog die uitgestelde huren, hypotheken en belastingen moeten gaan betalen.

De vraag is of die twee groepen klaar zijn voor een tweede golf zonder grote steunpakketten … zónder gróte steunpakketten. Inderdaad ja. Waar namelijk nauwelijks over gesproken is deze tropische zomer, is dat de bodem van de schatkist in zicht is. Er is gewoonweg géén geld meer voor die enorme steunbedragen van de eerste golf.

Schifting

Kortom, het wordt economisch gezien een slecht najaar. Veel mensen gaan hun gedeeltelijk of geheel door de overheid gesubsidieerde baan verliezen en zullen merken dat die vaste banen er praktisch niet meer zijn. Veel MKB’ers en ZZP’ers zullen omvallen of in de bijstand terecht komen.

Verstandige mensen hebben hun niet-noodzakelijke uitgaven drastisch naar beneden bijgesteld, Plan B voor hun carriere geactiveerd, of een overlevingsplan voor hun bedrijf gemaakt. Alle anderen? Die hebben na 1 oktober een gróót probleem.

Andere blogs in deze serie:

(foto: Lucien Lumumba, Unsplash)

Gerelateerde artikelen