Echt overleven? Ga niet downsizen, maar rightsizen!

Eenmalige coronakans: rightsize naar de optimale vorm en omvang die past bij wat je voor klanten zou moeten doen.

Een serie blogs over strategie, ondernemerschap, overleven, IT, & financiering.

Veel grote bedrijven zijn op dit moment aan het downsizen, aan het krimpen dus. De voornaamste reden om dat te doen is volgens de ouderwetse aanpak: kosten besparen. De vraag is echter of dat in deze crisis de beste aanpak is, om uit de financiële problemen te komen. Veel slimmer dan downsizen is om nu te rightsizen met ICT.

Door Tony de Bree. Hij is auteur van 'Overlevingsstrategie voor startups', 'De scale-up blueprint' en 'Kan het vliegen?'. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC's en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.

Op radio, op tv en in traditionele corporate managementboeken wordt door experts veel gesproken over de noodzaak om te krimpen. Maar downsizen is een typisch aanpak uit de ouderwetse economie, waarbij – als vanouds – de nadruk ligt op het terugbrengen van je kosten: het gaat er om dat je de kosten van hoe je nu opereert en je geld verdient, reduceert.

Het probleem met die aanpak – zeker in tijden van corona – is dat je daarmee de echte problemen niet oplost. Welke zijn dat namelijk vaak? Dat is vraaguitval in combinatie met te hoge aflossings- en financieringskosten. En daar komt door corona nog een ander aspect bij: de kosten van overbodige assets, van fysieke kantoren op A-locaties, van meubilair, van computerapparatuur en nog veel meer.

Lean en agile, cold turkey!

Waarom? Omdat door corona zulke grote, logge bedrijven in één dag Lean zijn geworden! Ze zijn namelijk in één dag veranderd in een virtuele organisatie, omdat iedereen van, hoog tot laag, thuis moest gaan werken! Dus helemaal geen stap voor stap Lean en Agile. Nee, gewoon BOEM, in één keer!

Wat blijkt nu in de praktijk? Die bedrijven zijn niet ingestort, medewerkers zijn niet compleet losgegaan zonder toezicht en management, integendeel. Bij een aantal grote bedrijven willen veel medewerkers het liefst zoveel mogelijk thuis blijven werken, en terecht.

Dit is trouwens precies de organisatie-aanpak voor digitale transformatie die ik in 2014 in 'Dinosauriër of krokodil. De toekomst van managen, organiseren en samenwerken' voorstelde: maak met behulp van ICT snel van je organisatie een virtuele netwerkorganisatie, de organisatie van de toekomst, zoals Jay Galbraith, de bekende Amerikaanse organisatieontwerpgoeroe dat ons in 1996 tijdens onze Executive MBA leerde. Dan doe je namelijk aan rightsizen: je neemt de optimale organisatievorm en omvang aan die past bij wat je voor klanten zou moeten doen, je ontdoet je van veel onnodige bezittingen, assets, en dus kosten: van de niet-noodzakelijke kosten.

Van asset naar revenue based financing

Die laatste stap hebben veel bedrijven nog niet gemaakt: ze werken met zijn allen thuis, maar nog op de ouderwetse manier. Hoe dan ook nu is in ieder geval wel een belangrijke mythe over 'groeien moet' ontkracht: je hoeft helemáál niet steeds grotere kantoren op A-locaties met steeds meer mensen 'onder je' te 'bezitten' … tenzij je dat voor je ego nodig hebt natuurlijk.

Al met al een mooie eerste stap van asset based financing naar revenue based financing. Helemaal als je een groot gedeelte van die kantoren op de Zuidas en elders in het land snel zou converteren naar luxe appartementen in combinatie met sociale woningbouw: tel uit je winst!

Blogs in deze serie:

Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van negatieve rente

(foto: PublicDomainPictures, Pixabay)

Gerelateerde artikelen