CFO's van Nederlandse bedrijven verwachten in de nabije toekomst te worden geconfronteerd met een tekort aan technisch personeel, gevolgd door onderzoeks- en R&D-personeel en IT-personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van zakelijk dienstverlener Brunel onder ruim honderd financieel bestuurders van middelgrote en grote Nederlandse bedrijven. “In bijna alle sectoren van de Nederlandse arbeidsmarkt worden tekorten verwacht”, zegt Jeroen Ekkel, directeur van Brunel.

“De belangrijkste reden is de vergrijzing die aankomende jaren voor een enorme uittocht op de arbeidsmarkt zal zorgen.” Er zijn wel een paar uitzonderingen. Vrijwel geen enkele CFO verwacht een tekort aan consultants, terwijl slechts 3 procent enig tekort aan HRM-professionals verwacht. Op het gebied van marketing, communicatie en reclame denkt slechts 10 procent dat er enig tekort aan personeel zal ontstaan.

Om het verwachte personeelstekort op te vangen wil het grootste deel van de CFO’s zelf personeel werven. Daarna is het intern schuiven met bestaand personeel een populaire oplossing. Op de derde plaats staat het inhuren van arbeidskrachten, gevolgd door het uitbesteden van de personeelswerving.

Als het gaat om het werven van personeel richt 60 procent van de ondervraagden zich op Nederland, 38 procent oriënteert zich nationaal en internationaal en 5 procent kijkt alleen naar het buitenland. “Hier liggen nog volop kansen voor bedrijven”, zegt Ekkel. “Op nationaal niveau kan dan wel een personeelstekort ontstaan, op internationaal niveau is dat er niet. Bedrijven moeten dus meer over de grens kijken.”