‘Caught between a rock and a hard place’ (over Neways, deel 2)

Interessant is de rol van de Brabantse (!) vastgoed investeerder Frank Zweegers (ZGB Capital)…

Lees hier deel 1 van het tweeluik.

Frank Zweegers zegde eerder zijn belang van 28,1% toe aan VDL. Ze trokken al jaren samen op bij Neways. Nu maakte hij de omslag naar Infestos. Wel met reden. Hij zit al sinds 2000 in Neways – een niet onmiddellijk aantrekkelijke belegging. Het totaalrendement sinds 2000 bleef tot aan het bod van Infestos achter bij een mandje AEX-aandelen; nu is het – bij de € 14,55 – nét wat hoger. En met geen enkele reële verwachting dat het aandeel nu door het dak zal gaan. ‘Take the money and run’!

Infestos wil Neways aan de beurs laten. Redenen: ‘Neways zou net als de Alfens en ASML’s kunnen doorgroeien in een beursomgeving’. Yeah right. Een beursnotering geeft toegang tot financiele markten – waarom zou je potentiele groei (waar Infestos in gelooft) willen delen met nieuwe financiers…? Het lijkt ons dat je zélf rendement wil maken op deze riskante financiering. Daarbij zit straks 60% of meer van de aandelen bij Infestos – hoe liquide wordt dat aandeel? – en wat vinden potentiele beleggers daarvan? Immers, Infestos trekt aan de touwtjes…

En volgens Infestos geeft een beursnotering veel meer profiel naar investeerders, klanten en leveranciers. ‘Dan kan je groei als bedrijf verder aanjagen’, aldus Infestos. Nou, dat hebben we het afgelopen decennium gezien.

Toch is het daarbij te makkelijk de magere jaren op corona ca. af te wentelen: de beurskoers van Neways blijft al langer dan 10 jaar achter bij elke index van de Amsterdamse beurs. De technologie had (en heeft) nauwelijks appeal, financieel ging het nimmer fantastisch – lage marges, schommelende resultaten.

Het is dus veel structureler. De vraag is of Neways zichzelf opnieuw kan uitvinden. En hoe geduldig Infestos daarbij is.

Volgens diverse partijen – bijvoorbeeld het Add Value Fund – is ook het bod van Infestos ver aan de onderkant van hun verwachtingen. Er komt volgens hen groei aan, en dat geeft wind in de zeilen. Zeker na een te verwachten nieuwe ronde reorganiseren…

Echter, als dat dan allemaal zo is, waarom beweegt die koers maar niet omhoog, op € 14,55?!

Neways wil van een anonieme onderdelen leverancier veranderen in een meedenkende partner voor de klant. Dat is nogal een omslag. Het betekent wat voor HR (ander personeel), kennis, kunde, apparatuur, mindset, sales insteek, etc. Dat is investeren en hopen op toekomstig positieve kasstromen. En de klant moet dat ook maar willen; immers, wederzijds vertrouwen is belangrijk als je bij een klant integreert, omdat die niet zo maar weer van je af kan. Dat kost jaren, als het al lukt. VDL is zo’n klant. Nog…

6% tot 8% van de omzet van Neways komt van VDL – die een dergelijke strategische move wil maken. Dat wordt – hoe dan ook – omzetverlies.

Daarbij is Neways een optelsom van losse ‘bedrijfjes’ – met een eigen cultuur en een eigen manier van ‘dingen doen’. Met een programma als ‘One Neways’ is dat niet zo maar veranderd. Daar gaat veel tijd overheen. Dat moet van onderop groeien, en niet van bovenaf worden opgelegd. Recept voor ‘gedoe’. En het is de blik naar binnen richten.

Voorlopig gaat het licht nog niet aan, daar in Son en Breugel.
Ja, maar dan?

Leo van der Voort

Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en auteur van het boek Vensters op waarde.

Gerelateerde artikelen