Winnaars Dutch FinTech Awards 2015 bekend gemaakt

Tijdens de eerste editie van de Dutch FinTech Awards op maandag 20 april 2015 zijn de winnaars in verschillende categorieën bekend gemaakt.

De Dutch FinTech Awards 2015 werden uitgereikt als afsluiting van de FinTech Conference op het hoofdkantoor van gastheer ABN AMRO in Amsterdam. 

Uit de selectie van 50 veelbelovende Nederlandse FinTech bedrijven heeft een panel van 40 juryleden – allen experts uit de FinTech markt – 7 award winnaars gekozen. Adyen mag zich Nederlands’ eerste FinTech Company of the Year noemen.

Een overzicht van de winnaars:

Payments
AcceptEmail

Pitch: AcceptEmail is simpel gezegd een rekening in je mail in plaats van in je brievenbus. Geen gegevens meer overtikken van papier naar je scherm, je kan direct en supersnel gaan betalen. Lees het interview met commercieel directeur Robert der Kinderen. 

Bitcoin
Bitonic

Pitch: Snel en vertrouwd bitcoins kopen via iDEAL bij de nummer 1 van Nederland. Sinds 2012 heeft Bitonic al meer dan 150.000 bitcoins verkocht. Bij Bitonic worden bitcoins direct gereserveerd voor de opgegeven prijs en uit eigen voorraad geleverd. Doordat Bitonic gunstige inkoop aan de klant doorberekenen kunnen kopers altijd rekenen op een scherpe prijs. Lees het interview met marketingmanager Daan Kleiman.

Personal Finance
BUX

Pitch: BUX – een casual trading app – geeft gebruikers de mogelijkheid om op een eenvoudige en speelse manier te beleggen. Het casual gedeelte doelt met name op de ‘gamified’ elementen van BUX, waardoor nieuwe gebruikers worden uitgedaagd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van het beleggen. In het begin krijgt de gebruiker duizend funBUX om mee te beleggen, en daarna heeft de gebruiker de mogelijkheid om met ‘echt’ geld (seriousBUX) te beleggen. Lees het interview met oprichter Nick Bortot.

Banking & IT
Five Degrees

Pitch: Five Degrees staat voor de nieuwe generatie banking software. Het bedrijf levert het core banking-pakket, gesitueerd rond de klant. Five Degrees orkestreert de bankprocessen en externe applicaties, en heeft het eigenlijk niet meer over multi-channel, maar over multi-access. En het denkt niet in klanten of medewerkers, maar in personen en rollen. Hierdoor ontstaat een 3600 ecosysteem waarbij het aan de bank is om te bepalen wat zij wil laten zien. Lees het interview met oprichter Martijn Hohmann

Intelligence & Analytics
Sparkholder

Pitch: Het MKB kampt al een tijdje met het probleem dat banken erg terughoudend optreden als het gaat om kredietverstrekking. Hierdoor zijn MKB’ers genoodzaakt om bijvoorbeeld kapitaal binnen te halen via externe investeerders. Deze investeerders hebben alleen nauwelijks inzicht in hoe het de MKB’ers financieel gezien vergaat. De Amsterdamse start-up Sparkholder heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld: een informatiesysteem waarmee MKB-bedrijven net zo inzichtelijk worden als beursgenoteerde bedrijven. Lees het interview met oprichter Bastiaan Burgwal

SME Finance
Symbid

Symbid is van origine (2011) een op aandelen gericht crowdfundingplatform, waarop al ruim 7 miljoen euro is geïnvesteerd. Inmiddels richt deze innovatieve partij zich toe op het creëren van een volledig fundingnetwerk. Daarbij besteden zij zowel aandacht aan de investeerder, die vanaf 20 euro tot 2,5 miljoen euro kan investeren, als op de vragende partij door deze nazorg te bieden. Lees het interview met oprichter Korstiaan Zandvliet.

Overall winner 
Adyen

Alex van Groningen, initiatiefnemer van de Dutch FinTech Awards over winnaar Adyen: ‘De grote winnaar Adyen is opgericht in 2006 door een team van betaalmiddelenexperts met één heldere vooruitstrevende propositie: een blijvende doorbraak bieden binnen de huidige betaalmiddelenindustrie. Daarmee geeft Adyen het voorbeeld aan de hele FinTech-sector. Met een huidig klantenbestand van onder andere KLM, Vodafone, Superdry, TomTom en Mango, maken zij het mogelijk voor consumenten om te profiteren van de beste betaalfaciliteiten onder de hoogste veiligheidsstandaarden, tegen zo laag mogelijke kosten. De techniek die zij hiervoor gebruiken wordt door hen zelf ontwikkeld, wat hen de autonomie en controle geeft gecombineerd met de grote flexibiliteit en acceleratievermogen die zo karakteristiek zijn voor een goede FinnTech startup.’

VLNR: Bastiaan Burgwal (Sparkholder), Martijn Hohmann (Five Degrees), Pieter Van Der Does (Adyen), Nick Bortot (BUX), Robert der Kinderen (AcceptEmail), Pieter-Jan Goppel (Bitonic), Robin Slakhorst (Symbid), Vincent Everts (Technologie Goeroe) 

Sector kan innovatie goed gebruiken

“Het is nu tijd voor actie in deze voor Nederland zo cruciale sector”, besluit Alex van Groningen. “Nederland laat zien dat het vooraan staat als het gaat om innovatie in de financiële dienstverlening. De noodzaak is hoog. We zien duizenden banen verdwijnen uit de financiële sector terwijl er wereldwijd meer dan 4000 financiële startups staan te popelen om de gevestigde orde van dienst te zijn of te doorbreken. Onze 7 winnaars hebben laten zien dat ze het voortouw nemen in Nederland en tot ver buiten onze landsgrenzen. De FinTech Awards markeren deze vernieuwingskracht binnen Nederland.”

– Bekijk foto’s en meer informatie over de FinTech Awards & Congres op FinTech.nl
– Zie ook het dossier met interviews met de genomineerden en juryleden van de FinTech 50.
– Zie ook bijdragen van RTL Z over de FinTech Awards & Congres rondom thema Bestaan banken nog in 2020?
RTL Z Item 1: Bankieren buiten bank om   
RTL Z Item 2: Banken worden uitgehold

 

Gerelateerde artikelen