Dutch Fintech Awards: Korstiaan Zandvliet wil met Symbid de mondiale MKB kapitaalmarkt innoveren
Symbid is van origine (2011) een op aandelen gericht crowdfundingplatform, waarop al ruim 7 miljoen euro is geïnvesteerd. Inmiddels richt deze innovatieve partij zich toe op het creëren van een volledig fundingnetwerk. Daarbij besteden zij zowel aandacht aan de investeerder, die vanaf 20 euro tot 2,5 miljoen euro kan investeren, als op de vragende partij door deze nazorg te bieden.
Korstiaan Zandvliet, één van de oprichters van Symbid: “Wij willen laten zien dat het in Nederland mogelijk is om een groot online succes als Facebook of YouTube te realiseren. Voor het onderhouden van je sociale netwerk ga je naar Facebook, voor video’s ga je naar YouTube en voor mkb-investeringen ga je naar Symbid.”
Welk probleem lost jullie concept op?
“Wij lossen een probleem op aan zowel de aanbod- als vraagkant van kapitaal. Ondernemers hebben steeds meer moeite om via reguliere kanalen investeringen te ontvangen.
Dit merkten we toen we in 2007 aan de Erasmus Universiteit de Master New Business Venturing volgden. Deze opleiding leidde honderd mensen op tot ondernemer, maar uiteindelijk begon bijna niemand een eigen bedrijf. Dat kwam omdat het erg moeilijk was om startfinanciering te regelen. Toen dachten wij, iedereen is met elkaar verbonden in sociale netwerken, waarom zetten we dat gegeven niet in om kapitaal te realiseren?
In die tijd was Dragons Den een populair televisieprogramma, waarbij investeerders in start-ups investeerden. Als die groepen bij elkaar komen in één netwerk is voor beiden gunstig.
Daarom bieden we tegelijkertijd een oplossing voor investeerders. Dankzij Symbid is er een nieuwe assetclass die in de beleggingsportefeuille kan worden opgenomen, omdat elke investeerder nu kan investeren in start-ups en mkb-bedrijven. Omdat wij ervoor zorgen dat vragers en aanbieders nauw met elkaar samenwerken, ontstaat er een nieuwe type relatie dat hechter is dan voorheen.”
Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“Crowdfunding is wereldwijd een enorme hit. Daarom richten wij ons niet alleen op Nederland, maar ook op de Duitse en Italiaanse markt. Omdat per land de regels omtrent het verkrijgen van kapitaal verschillen, werken we samen met lokale partners. We kijken verder dan alleen Europa, want Symbid is ook op de Amerikaanse markt actief. Via een reversed merger staan we inmiddels genoteerd aan de Over The Counter (OTC) markt in New York.
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015.
__________________________________________________________________________
Maar, in Nederland valt er nog genoeg marktaandeel te winnen. Onlangs zijn wij een samenwerking aangegaan met Credion, dat betrokken is bij een aanzienlijk deel van alle transacties op de mkb-financieringsmarkt. Als een partij zich met een kapitaalvraag bij ons meldt, gaat een Credion-adviseur eerst kijken welke financieringsvorm het beste past bij de bedrijfssituatie. Dat betekent dat niet al het geld via crowdfunding wordt opgehaald, maar ook via venture capital, angel inveseerders, factoring, leasing en banken.
Wij zien dat in het algemeen de financiële geletterdheid van ondernemers tegenvalt, waardoor ze kansen missen. Dankzij een deskundig advies ontdekken ze mogelijkheden waarvan ze aanvankelijk niet wisten dat die bestonden.”
Hoe gaan jullie geld verdienen met Symbid?
“Het verdienmodel van Symbid is straightforward, wij verdienen 6 procent bruto op elke succesvolle financiering. Dat percentage bestaat uit een marge van 1 procent op iedere investering en 5 procent succesfee als het doel, het investeringsbedrag, wordt gehaald. Daarnaast halen wij omzet uit het aansluiten van verschillende partijen op ons netwerk, zoals accountants en regionale investeringspartijen. Binnenkort gaan wij ook ons eigen leningsproduct lanceren, waardoor wij ons aanbod nog verder uitbreiden.
Op het gebied van de kapitaalvraag breiden wij ook uit naar meer exotische proposities. Zo is het mogelijk om te investeren in de nieuwe film van Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge, De Surprise. Dat is echt een unieke propositie. We zijn altijd op zoek naar nieuwe interessante beleggingen.”
Waarom gaan jullie winnen?
“Wij zijn bezig om de gehele finance-industrie te innoveren. Dankzij het netwerk dat wij aanleggen, zorgen wij voor een effectievere kapitaalallocatie. In het begin deden we dat alleen via crowdfunding, maar inmiddels hebben we ook de brug weten te slaan naar de ‘oude’ kapitaalwereld. Door de standaardisatie die we door voeren is het voor een ondernemer heel makkelijk om in één moeite toegang te krijgen tot zowel traditionele als alternatieve financieringsvormen. Het rendement op een gemiddelde MKB investering is 10 procent en Symbid maakt dit toegankelijk voor iedereen. Over 10 procent gesproken, 1 op de 10 initiateven die op de longlist van de Dutch Fintech Awards staan, zijn deels dankzij Symbid tot stand gekomen.”