Wereldkampioen Koen Weijland kiest toch een ander vak

Hij was op 17-jarige leeftijd al wereldkampioen gamen. Toch kiest Koen Weijland voor een carrière bij de televisie. Waarom?

Koen Weijland zal op FM Dag 2018 (op woensdag 14 november) vertellen over hoe hij zijn keuzes maakte: waarom ging hij door met zijn studie toen hij met gaming al geld kon verdienen? Zijn You Tube kanaal is populair, maar hij kiest voor een carrière als tv-presentator. Waarom? Weijland deelt alvast zijn visie over het thema van FM Dag: ‘De beslissing is aan jou!’
Sinds een paar weken is Weijland (26) te zien in een ultrakort programma op Veronica. Na afloop van de samenvattingen van de Champions League wedstrijden geeft hij op de tv-zender commentaar bij een wedstrijd van twee top gamers van de FIFA-game. Dat is vaak in drie minuten gepiept. “Dit is nog maar het begin”, zegt Weijland. “Ik wil de wereld van de televisie in.”

Contract met Ajax

Hoewel hij jong is, heeft hij al een paar carrièreswitches gehad – ondanks dat hij succes had. Zo werd Weijland een topspeler van het FIFA e-gamespel: vijf keer Nederlands kampioen en drie keer wereldkampioen. Hij kreeg daarop een contract met Ajax dat toekomst zag in e-gaming. “Een droom werd werkelijkheid, want Ajax is mijn club. Als jongen was trots dat ik het mooie rood en wit mocht vertegenwoorden op FIFA-toernooien.”
Maar de animo bij Weijland zakte langzamerhand weg: “Om de toegenomen concurrentie de baas te blijven moest ik zó hard trainen. Steeds een bepaalde handeling in de vingers krijgen of een bepaald trucje. Oefenen en oefenen. Dat was gewoon niet leuk meer. En je moet top-gemotiveerd zijn, anders lukt het niet. Je bent bij wedstrijden ook zó afhankelijk van geluk en zoiets als goede wifi. Het mooie van het spel verdween voor mij.”

Twee à drie ton per jaar

Hoewel het prijzengeld de laatste tijd flink is opgelopen (nu verdient een topspeler twee à drie ton per jaar), besloot hij een You Tube kanaal over FIFA-gaming te beginnen. Met nu 125.000 abonnees is zijn kanaal een succes en waarschijnlijk het grootste e-sportplatform van Nederland. Ondertussen haalde hij een bachelor bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en schreef een boek, eigenlijk een soort biografie.

Nu is zijn passie: tv-presentator worden. Hij geeft sinds kort dus commentaar in een programmaatje na de uitzendingen van de Champions League, de e-competitie FIFA-19, waar de beste e-gamer aan het einde van het voetbalseizoen een grote beker mee naar huis mag nemen en een LED-televisie. Hij gaat achter twee gamers zitten en volgt hen als ze tegen elkaar spelen. Afgelopen week gaf Weijland bijvoorbeeld commentaar bij de e-game Tottenham Hotspur tegen Atletico Madrid.
“Inderdaad, het is druk”, vertelt Weijland, “maar wel leuk druk”. Hij is alweer in een vergevorderd gesprek met Talpa over een presentatieklus voor een nieuw tv-programma op RTL5, misschien wel in samenwerking met Voetbal International. “Ik wil doorgroeien in het presentatie-vak”. Wanneer het contract wordt ondertekend is niet duidelijk en ook wanneer de eerste uitzending is gepland. En òf het allemaal eigenlijk doorgaat. Weijland: “Spannend!” 

Gerelateerde artikelen