Welke processen gaan finance professionals (verder) automatiseren de komende jaren?

Solmate neemt Interstaff over
Naar aanleiding van Financial Systems, dé beurs voor financiële software die zal plaatsvinden op 22 mei, deed FM.nl een onderzoek naar de automatisering van finance processen. Welke ambities voor automatisering hebben financials momenteel?
IT is een hot topic voor finance professionals, blijkt uit de uitgebreide reacties van de respondenten. Met wat voor issues kampen zij? ‘Het integreren van verschillende systemen zal zeer belangrijk worden’, reageert een deelnemer aan het onderzoek. ‘Te denken valt aan een boekhoudsysteem met reporting, cash management, CRM, credit management, salarisadministratie, payment services, analytics, et cetera. We zijn allemaal op zoek naar en ‘All-in’ pakket.’
Een dergelijk all-in pakket is er echter nog niet. Uit recent onderzoek van software-expert Gerard Bottemanne blijkt juist dat veel functies ontbreken in standaard financiële pakketten. Zo ontbreekt bij 30 procent een consolidatiefunctie. 
In onderzoek van FM.nl en Financial Systems werd deelnemers gevraagd welke processen zij in de komende jaren in het bijzonder (verder) zullen automatiseren. 
Automatisering financiële administratie 
Ruim 50 procent van de respondenten wil de komende jaren de financiële administratie in hoge mate (34%) of volledig (22%) automatiseren. Slechts 20 procent van de respondenten heeft geen plannen de financiële administratie te automatiseren. 
 
Figuur 1 – In hoeverre zijn finance professionals van plan de financiële administratie te automatiseren? 
Automatisering managementrapportages 
Opvallend is dat voor de processen financiële analyse, managementrapportages, budgetteren en forecasting meer automatiseringsplannen bestaan dan voor de financiële administratie. De reden is waarschijnlijk dat financials al significante resultaten hebben bereikt op dit gebied. 
__________________________________________________________________________________ 

Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

In onderstaande figuur is weergegeven hoeveel procent van de respondenten plannen heeft het proces voor managementrapportages te automatiseren. 
Figuur 2 – In hoeverre zijn finance professionals van plan managementrapportages te automatiseren? 
70 procent heeft plannen managementrapportages te automatiseren, waarvan 20 procent gaan voor volledige automatisering. Slechts zeven procent heeft helemaal geen plannen hiervoor. Voor externe rapportage bestaan minder plannen. Slechts 9 procent overweegt volledige automatisering, terwijl 21 procent helemaal geen stappen gaat zetten op dit gebied. 
Automatisering governance, risk & compliance
Op de gebieden governance, risk & compliance zijn de automatiseringsplannen veel kleiner. In onderstaande figuur is te zien wat de plannen zijn ten aanzien van risk management. 4 wil volledig automatiseren, 21 procent in hoge mate, 32 procent gedeeltelijk en 29 procent helemaal niet. 
 
Figuur 3 – In hoeverre zijn finance professionals van plan risk management te automatiseren? 
__________________________________________________________________________________ 

Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. Te veel IT projecten stellen teleur. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. Schrijf u nu in…
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen