Voordelen cloud onderbenut door accountants

De verschuiving naar werken in de 'cloud' is inmiddels een duidelijke trend. Toch aarzelen veel accountants nog om over te stappen. Terwijl samenwerken in de cloud flinke voordelen kan opleveren voor accountants zelf én zijn klanten. Waarom deze afwachtendheid?

Vraag vanuit het mkb
Uit de nationale EuroCloud Monitor, een onderzoek dat mede mogelijk gemaakt is door Exact, blijkt dat 43% van de organisaties in het mkb op dit moment aangeeft met één of meerdere cloud oplossingen te werken. De meest populaire cloud oplossingen zijn e-mail en opslag en back-up van data. Van de onderzochte bedrijven geeft ruim een kwart aan hiervan gebruik te maken.

Boekhouding en salarisadministratie
Gaat het om de boekhouding en salarisadministratie, dan geeft 12% van de bedrijven aan dat zij op dit moment hun boekhouding in de cloud regelen. Slechts 9% van de ondernemers heeft zijn salarisadministratie in de cloud.

Toekomstbeeld
Vragen we echter naar hoe bedrijven dit in 2014 zien, dan stijgen deze percentages hard. In plaats van 12% verwacht 26% zijn boekhouding in 2014 in de cloud te regelen en zegt 23% ook zijn salarisadministratie daar te hebben staan.
__________________________________________________________________________________

Bezoek gratis Financial Systems, dé vakbeurs voor financiële software
Bent u op zoek naar perfecte financiële software? Kom woensdag 6 juni 2012 naar het jaarlijks vakevenement Financial Systems:
• Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1000 professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is gratis voor de doelgroep. Meld je direct aan via Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

Waarom deze trend?
Vanuit de ondernemers gezien is het een logische keuze. Zij geven aan dat voor hen de grootste winst zit in procesoptimalisatie. En procesoptimalisatie drijft groei. Verder ziet 55% een toename van productiviteit als voordeel van samenwerken in de cloud, 45% noemt de lagere kosten en 39% ziet efficiënter (samen)werken als groot voordeel.

Ruimte voor advies
Accountants die hun klanten online boekhouding en salarisadministratie aanbieden kunnen veelal efficiënter werken. Er gaat minder tijd verloren aan administratieve werkzaamheden zoals het inkloppen van cijfers en het maken van jaarrekeningen. Daardoor is er meer ruimte voor persoonlijke service en strategisch, bruikbaar fiscaal en financieel advies.

Snel en situationeel
Door de toename van geautomatiseerde systemen verdwijnt meer en meer administratief werk. Accountants konden zich tot nu toe vaak beperken tot de cijfers. Maar door de stijgende vraag om meer strategisch advies vanuit het mkb is nu de tijd gekomen om de bakens te verzetten. Een groot deel van de toegevoegde waarde die de accountant de ondernemer kan bieden, zit hem in de snelle en actieve interpretatie van die cijfers. En dit is onmisbaar in zijn nieuwe rol als adviseur.  

Bron: Exact

Gerelateerde artikelen