Vijf redenen om Excel expert te blijven

Vijf redenen om Excel expert te blijven
De nieuwe generatie software probeert te doen wat Excel niet kan. Heeft Excel dan nog wel een toekomst?

Big data, mooie dashboards, nieuwe alles kunnende bedrijfssoftware: het lijkt allemaal niet meer te passen in een wereld van Excel. Toch hoor je op elke netwerkbijeenkomst van financiële professionals dezelfde geluiden: de nieuwe pakketten bieden niet de flexibiliteit van Excel. En als iemand dan de stoute schoenen aan trekt en vraagt: “Doen jullie ook nog steeds je consolidatie in Excel?”, dan antwoordt de meerderheid – enigszins opgelucht – “Ja!”.

Daarom hier vijf redenen om gewoon door te gaan met Excel:

1- Transformeer jouw Excel model: Excel modellen ontstaan organisch. Er is bijna geen model, dat in 1 keer is gemaakt. De foutgevoeligheid ligt hierdoor hoog.

2- Power Query in Excel, de data stofzuiger: Power Query, sinds 2010 in Excel: de belangrijkste ontwikkeling binnen het programma sinds haar bestaan.

3- Excel: Tabellen for sale. Maar welke moet ik kiezen?: Power Pivot in Excel verandert de traditionele manier van werken voor financials. Excel-expert Henk Vlootman legt uit wat je moet weten.

4- Excel modellen: Power up jouw bereiken: Hoe ga je om met de bereiken van jouw Excel modellen? Het lijkt simpel, maar de werkelijkheid blijkt complexer te zijn.

5- De vijfde reden is letterlijk de mooiste. Ook na het pensioen – of het overtollig worden door een teveel aan niet langer noodzakelijke Excelexpertise, is er nog een toekomst voor de echte Exceller: schilderen met de cijfersoftware! De Japanse ex-Exceller en nu artiest Tatsuo Horiuchi laat zien hoe dat moet: de illustratie bij dit artikel is van zijn hand.

Gerelateerde artikelen