Versnel de jaarafsluiting

Versnel de jaarafsluiting met plug-and-play BI-rapportages.

Door Richard van der Beek, Teamlead MKB bij Hillstar.

Elk jaar komt het weer terug! De financiële jaarafsluiting, wat een feest. Of toch niet… Van januari tot soms zelfs na de zomer zijn financials bezig met de tijdrovende klus om een sluitend overzicht te krijgen. Dat kan veel sneller!

U weet elk jaar weer welke specificaties en aansluitingen nodig zijn voor de samenstelling en/of goedkeurende verklaring. Business Intelligence oplossingen kunnen u hierbij veel werk kan besparen.

Een goede BI-oplossing stelt je in staat om snel, flexibel en betrouwbaar rapportages op te stellen en bekijken. Op elk moment kunt u met behulp van specifieke rapporten de grootboeksaldi en totalen van de onderliggende (sub-)administraties tonen en eenvoudig vaststellen of deze (nog) aansluiten. Bij een afwijking kunt u meteen ‘inzoomen’ op de onderliggende detail data. U kunt daarbij denken aan Voorraad, Debiteuren, Crediteuren, Te Ontvangen Facturen, Tussen en Controle rekeningen.

Een voorbeeld

Einde van elk jaar doet u veel moeite alle inkomende facturen te matchen aan uw (goederen) ontvangsten. Doel is de balanspositie van de rekening ‘Te Ontvangen Facturen’ zo klein en overzichtelijk als mogelijk te houden. Toch weet u dat de controlerend accountant u elk jaar naar een sluitende specificatie vraagt. Door een interactief (Power BI) rapport te delen die deze data bevat kan de accountant zelf de steekproeven uitvoeren en de aansluiting vaststellen.

Nou, zult u zeggen. Ik heb dergelijke overzichten toch ‘standaard’ in mijn ERP/Boekhoud pakket. Vaak blijkt dat deze rapporten te statisch van opzet zijn en niet kunnen worden aangepast om de gevraagde informatie te tonen, laat staan op te kunnen inzoomen.

Tot slot, laat uw Business Intelligence oplossing voor u werken. Niet alleen voor uw noodzakelijke strategische beslissingen gebaseerd op feiten, maar ook om uw administratie tijdig en volledig te laten zijn. Dat is immers de ‘droom’ van elke financieel verantwoordelijke.

Hoe ‘Plug-and-Play’ toch flexibiliteit biedt

Vaak staat een voor-gedefinieerde oplossing niet bekend als flexibel. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk ook zo. Maar de wijze waarop Microsoft Dynamics ERP een koppeling naar Power BI aanbiedt, laat nog minder flexibiliteit over. Het is vaak lastig om data uit een bronsysteem toe te voegen aan rapportages. En dat komt omdat je kennis moet hebben van dat specifieke bronsysteem. Als je daar een semantische oplossing tussen zet, heb je als gebruiker voornamelijk functionele kennis van bronsystemen nodig. Daar bevindt zich alle inhoud reeds verpakt in begrijpelijke blokken. Je kunt in Power BI dan zelf bepalen welke data je met elkaar wilt combineren.

Hillstar heeft deze functionaliteit ingebouwd in haar standaardproducten voor Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management (SCM), Business Central, NAV, AX en Exact Globe. Zien hoe dat werkt?

Onze plug-and-play BI oplossing is live te zien in de demo. Klik zelf door de finance rapportages!

Bekijk de Power PI demo.

Gerelateerde artikelen