Veel meer dataverbruik door thuiswerken

Dataverbruik steeg met een derde ten opzichte van vorig jaar, net als aantal M2M-aansluitingen.

In het eerste kwartaal van 2020 steeg het verbruik van mobiele data via 4G voor het eerst boven de 200 miljard MB. Het verbruik van mobiele data via 3G en 4G was in totaal 214 miljard MB, tegenover 159 miljard MB in het eerste kwartaal in 2019, een stijging van 34,5 procent, zo blijkt uit cijfers van de ACM vandaag.

Of de stijging is toe te schrijven aan het vele thuiswerken is niet op te maken uit de cijfers. Maar ook mobiel bellen en bellen via breedband namen in het eerste kwartaal van dit jaar toe ten opzichte van een jaar eerder en dat is opvallend, omdat het aantal belminuten voorheen juist afnam.

Meer aansluitingen

Machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten (zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters), die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg naar ruim 7 miljoen, een stijging van 35 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2019.

Het aantal mobiele aansluitingen steeg met 4 procent tot net boven de 20 miljoen. Bellen via traditionele telefonie (zoals ISDN en PSTN) daalde met 21 procent van 430 miljoen minuten naar 340 miljoen. Ook het aantal sms berichten daalde, met 10 procent.

(bron: ACM)

Gerelateerde artikelen