Upgrade ERP-systeem belangrijkste stap bij overgang naar SEPA

De upgrade van het ERP-systeem is de belangrijkste stap om de migratie naar het SEPA-betalingssysteem succesvol te laten verlopen. Dat constateren Harvey Nash, een internationale Professional Recruitment en Outsourcing dienstverlener, en SEPA AdviesBuro, SEPA consultancybureau en opleider.

Een reguliere upgrade van een ERP-systeem kost gemiddeld alleen al zes tot acht maanden. Vaak wordt onderschat hoe complex en tijdrovend de gevolgen van de SEPA-migratie zijn. De deadline voor de invoering van het nieuwe betalingssysteem is 1 februari 2014.

De upgrade van het ERP-systeem is slechts een klein onderdeel van de migratie. Zo moeten bankrekeningnummers aangepast worden in databases, omdat deze volgens het IBAN-format langer en alfanumeriek worden. Ook is het noodzakelijk dat betaalsystemen worden aangepast naar een klant-bank interface gebaseerd op XML. Dit communicatiesysteem is nog lang niet overal doorgevoerd. Tot slot krijgen bedrijven te maken met gewijzigde regels en wetten. De bovengenoemde stappen zijn noodzakelijk, omdat bedrijven anders na 1 februari 2014 het risico lopen om geen betalingen meer te kunnen doen of te ontvangen.

“De overgang naar één Europese betaalmarkt wordt niet voor niets vergeleken met de invoering van de euro in 2002. De SEPA-migratie is eigenlijk vele malen complexer”, stelt Jan-Leen ’t Jong, directeur van Harvey Nash Nederland. “Vaak zien we bijvoorbeeld dat de verantwoordelijkheid voor de SEPA-migratie wordt afgeschoven op banken en ERP-leveranciers. Dit is een veelvoorkomende valkuil, de ondernemer is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor alle onderliggende processen en systemen. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de vraag wie de overstap wil én kan begeleiden binnen uw bedrijf.”

Rob ter Veen, directeur van SEPA AdviesBuro: “De overgang naar het SEPA-betalingssysteem is ondertussen een veel besproken onderwerp en wordt nogal eens neergezet als een ramp van ongekende omvang. Natuurlijk moet SEPA worden aangepakt. Immers, met niets doen wordt niemand SEPA-proof. De deadline van 1 februari 2014 is echter prima te halen door het efficiënt en effectief inzetten van resources.”

Bron: Harvey Nash

Gerelateerde artikelen