Triodos hervat na drie jaar handel in certificaten

De waarde van de stukken is lager dan toen de handel stilviel.

Beleggers kunnen binnenkort weer handelen in certificaten van Triodos. Ruim drie jaar geleden legde de ideële bank de handel in die alternatieve aandelen stil doordat te veel mensen tegelijk hun stukken wilden verkopen, tot grote woede van veel beleggers.

Triodos maakt nu bekend op 5 juli de certificatenhandel via een alternatieve beurs te openen. Volgende week woensdag opent het orderboek, waar de vraag en het aanbod van de certificaten samen worden gebracht om een koers te bepalen.

De waarde van die certificaten zal dan veel lager liggen dan op het moment voordat de handel werd stilgelegd, vrezen gedupeerde beleggers die zich hebben verenigd in de Stichting Certificaathouders Triodos. Analisten rekenen volgens die groep op een waardedaling van 45 procent, omdat de certificaten lang niet verhandeld konden worden. Dat zou neerkomen op een verlies van 550 miljoen euro.

De bank meldde ook een “substantieel” hogere winst te verwachten voor het eerste halfjaar van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is onder andere te danken aan de snelle stijging van de rentes. Op 17 augustus presenteert Triodos zijn halfjaarcijfers.

De op duurzaamheid gerichte bank gaf eerder een soort aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht deze certificaten terug als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 wilden zo veel mensen hun stukken verkopen dat Triodos besloot het systeem stil te leggen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen